Er zijn dan twee manieren om je jonge baby veilig mee te nemen op de fiets. Wij adviseren om je baby pas op de fiets mee te nemen, als je kind het hoofdje rechtop kan houden. Dit is ongeveer rond de 4 maanden.
Zodra je baby goed zelf kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur van je fiets. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Als je kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en ook niet fijn) om je kindje voor op je fiets mee te nemen.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Samen fietsen met je kindje is leuk en handig. Het geeft je een hoop bewegingsvrijheid terug. Je baby mag in een fietsstoeltje mee op de fiets als hij goed zelfstandig kan zitten. Meestal is dit als je kindje zo'n negen maanden oud is.
Vanaf het moment dat jouw baby stevig kan zitten en zijn of haar nekje stabiel kan houden (meestal met 3 maanden), kan je hem of haar met het autostoeltje meenemen in de bakfiets door middel van de autostoel adapter. Uiteraard is het verstandig om rustig aan te fietsen en niet met 25 km/h een vluchtheuvel te pakken.
Veilig vervoer baby op fiets
Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets. Ook hier tegen de rijrichting in.
Een baby kun je al vanaf 3 maanden in de bakfiets vervoeren middels een Maxi-Cosi houder of een babyschaal. Na 8 à 9 maanden is het tijd om het zitje in jouw bakfiets te vervangen.
Rond 9 maanden kunnen de meeste kinderen alleen zitten. Je kind kan zijn of haar hoofd hierbij mooi in balans houden en met gestrekte rug zitten. Terwijl je kind zit, kan hij of zij spelen met speelgoed. Kinderen vinden het ook fijn om mee aan tafel te zitten in de kinderstoel.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Pas als je baby zelf in de zitpositie kan komen, is de rug klaar om in de zithouding te zitten, daarvoor nog niet! Nog even geduld dus. Iedere baby gaat ook in zijn eigen tempo zitten, dus als je baby met 5 of 6 maanden nog niet zit, geen zorgen.
De baby (vanaf 4 maanden) in het babyzitje veilig achter op de fiets. Geschikt voor vrijwel alle momenteel verkrijgbare babyzitjes. Het babyzitje wordt op 3 plaatsen gezekerd; Op de bagagedrager middels een klembeugel.
Zachte banden en langzaam fietsen
Wij zeggen: een kind tot 3 maanden kun je beter in een draagdoek vervoeren op de fiets. Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets.
Wij zien het vaak dat baby's pas meegaan met de bakfiets na twee of drie maanden. Een babyschaal voor de bakfiets kan vervolgens worden gebruikt tot en met negen maanden maar vaak wel langer.
Over het algemeen is zowel de bakfiets als fietskar een veilige optie als je de juiste maatregelen neemt, maar er zijn wel enkele verschillen. Bij een bakfiets zitten kinderen doorgaans beter beschermd voor de omgeving, omdat ze meer omsloten zitten in de bak.
De Steco maxi cosi drager (of maxi cosi houder genoemd) is de juiste oplossing om uw baby mee te nemen met de elektrische bakfiets, vooral als uw baby nog erg jong is. De maxi cosi drager kunt u los bestellen, maar ook met de bevestiging om het vast te zetten in de bakfiets.
Baby's tot ongeveer 9 maanden kunnen in een bakfiets in de Maxi Cosi vervoerd worden. De Maxi Cosi wordt op een bankje in de bakfiets of op de vloer van de bakfiets vastgezet. De Maxi Cosi wordt door middel van een speciale gordel goed vast gezet, zodat deze geen kant meer op kan.
Na ongeveer 2,5 jaar oud worden de kinderen te groot voor het kinderzitje en kunnen ze zeer zelfstandig zitten. Je merkt dit zelf ook meteen. Dan zijn ze oud genoeg om zelf in de bakfiets te kunnen zitten. Je kunt ze dan gewoon plaatsen op een bankje en vastzetten met een gordeltje dat er standaard bij zit.
Bij de meeste e-bikes zit de accu in de bagagedrager.Daarom is niet elk achterzitje geschikt voor een elektrische fiets. Daarom moet je er goed rekening mee houden dat je een kinderzitje kiest die veilig kan worden gemonteerd met de motor erbij.
Dat kan eenvoudig door een gaatje te boren in het kunststof. De ringetjes zijn in de ijzerwarenwinkel te verkrijgen. Vervolgens sjor je de Maxi-Cosi met riempjes naar vier kanten toe vast aan buizen of bevestigingspunten in de kinderkar. Dit lukt bij iedere kar, hoe verschillend de karren ook zijn.
Maxi-Cosi vanaf de geboorte
In Nederland moeten kinderen in de auto tot een lengte van 1,35 meter vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje.
Er zijn een aantal producten die je beter niet kunt geven, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing. Bekijk wat je beter niet kunt geven aan je kind. Ook is het niet nodig om zoetigheid te geven, zoals een koekje vermengd door het hapje.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.