Het wordt aangeraden om minimaal eens per 3 jaar uw RI&E te controleren en indien nodig te herzien.
Een risico-inventarisatie en evaluatie blijft niet altijd actueel. Het advies is om de RI&E regelmatig (halfjaarlijks) door te nemen en kritisch te kijken of er aanpassingen nodig zijn.
Hoe lang is je RI&E geldig? Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken.
Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.
De risico's en de maatregelen die het bedrijf neemt om deze risico's op te heffen of te beperken, worden vastgelegd in een Plan van Aanpak. Dit Plan van Aanpak wordt eenmaal per jaar herzien en besproken met de werknemers (ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging).
Zo moet je niet alleen samen met de werknemer een Plan van aanpak voor de re-integratie opstellen, ook moet je dit Plan van aanpak minimaal elke zes weken samen evalueren.
Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken.
Arbodienst en arbodeskundigen
Na het uitvoeren van de RI&E en het opstellen van het plan van aanpak moet de werkgever deze in de meeste gevallen voorleggen aan een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Die verplichting is vastgelegd in artikel 2.1 van de Arboregeling.
Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. In de RI&E moet ook een Plan van aanpak (PVA) zijn opgenomen. Daarin staat beschreven welke maatregelen u gaat nemen om de geconstateerde risico's aan te pakken.
Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, mag je de RI&E vervangen door de Checklist Gezondheidsrisico's. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).
Is er geen plan van aanpak dan is de RI&E onvolledig en kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. De boete is maximaal € 3.000 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Ook een verouderde risico-inventarisatie is strafbaar. Dat kan maximaal € 1.500 kosten.
alle werknemers in een bedrijf samen 40 uur of minder werken, dan volstaat de checklist gezondheidsrisico's; een bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl.
Bedrijven die meer dan 25 werknemers hebben moeten hun ingevulde RI&E laten toetsen door een Arbodienst of gecertificeerd kerndeskundige. Houtstof is in alle branche-RI&E’s van de houtbranches een belangrijk onderdeel van de inventarisatie.
In de meeste gevallen ben je verplicht je RI&E te laten toetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico's.
Elk bedrijf dat 5 of meer werknemers heeft, is wettelijk verplicht tot het bijhouden van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (afgekort RI&E) . Dit valt onder het Arbobeleid. Een inspecteur controleert of bedrijven zich hieraan houden en kan boetes uitdelen aan bedrijven die de RI&E niet op orde hebben.
Uitzondering Arbowet voor zzp'ers
Sommige regels die de Arbowet voorschrijft, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoeft u geen risico-inventarisatie- en evaluatie (ri&e) te maken.
Plichten van werknemers
Arbeidsmaterialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen op de juiste manier gebruiken en opbergen. Meewerken aan voorlichting en trainingen van de werkgever over veilig en gezond werken. Gevaren voor de veiligheid en gezondheid direct melden bij de werkgever.
50% van de Nederlandse bedrijven heeft geen RI&E
Een RI&E vormt de basis voor een veilige werkomgeving en is dan ook van groot belang. Ondanks de stijging van het aantal arbeidsongevallen en de wettelijke verplichting, heeft 50% van de Nederlandse bedrijven echter geen RI&E.
Wanneer het Plan van Aanpak ontbreekt, of niet getekend is dan zal UWV normaliter de re-integratieactiviteiten als onvoldoende beschouwen en een sanctie opleggen aan u als werkgever ten laste van maximaal een jaar extra loondoorbetaling; over verspilling van tijd en geld gesproken..!
Voor het Plan van Aanpak wordt een standaard formulier van het UWV gebruikt. De werkgever (en/of de casemanager) vult dit formulier samen in met de werknemer.
De Wet verbetering poortwachter gaat de strijd aan met langdurig verzuim door ziekte. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Het wordt aangeraden om minimaal eens per 3 jaar uw RI&E te controleren en indien nodig te herzien.
Met een risico-inventarisatie zorg krijgt u dus inzicht in de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Zo kunt u inspelen op mogelijke risico's en gevolgen. Om dit te waarborgen is het belangrijk om uw RI&E één keer in de 2 tot 3 jaar een update te geven.