Zinker Te harde en stevige poep die meteen zinkt is te lang in de darmen gebleven. Dit kan wijzen op een gebrek aan vezels.
We weten het nu zeker: als je ontlasting blijft drijven, is dat te wijten aan gasproducerende darmbacteriën. Dat blijkt uit experimenten met de uitwerpselen van muizen en mensen. Of je poep drijft of zinkt, hangt af van de typen bacteriën in je darmen en hoeveel gas die produceren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Veel vezels en gassen
Vezels, zoals die in groenten, fruit en volkorengranen, voegen volume toe aan je ontlasting en maken het minder dicht. Bovendien kunnen vezels de vorming van gas in je darmen bevorderen. Deze gassen worden opgesloten in de ontlasting en kunnen ervoor zorgen dat het drijft.
Normaal gesproken zinkt ontlasting naar de bodem van de toiletpot. De ontlasting van meer dan 10% van gezonde mensen blijft echter drijven. Meestal heeft dit te maken met wat men heeft gegeten, want vastzittende gasbellen laten poep drijven. Soms wijst het op een maag-darminfectie.
Als je poep veel vet bevat, is er meer kans dat het blijft drijven. Dit komt doordat vet deels uit olie bestaat, en water en olie mengen niet. Hierdoor kan je poep aan de oppervlakte blijven drijven. Vettige poep kan een signaal zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen mist of niet goed opneemt.
De maag-, lever-, darmstichting gebruikt de term vetdiarree wanneer je meerdere dagen vettige en dunne ontlasting hebt. Er zitten dan meer vetten in je poep dan normaal, waardoor het blijft drijven en aan de pot blijft kleven. Over geuren en kleuren gesproken: de kleur is vaak wat lichter en de geur heftiger.
Gassen in ontlasting
De extra lucht maakt de dichtheid van de stoelgang lager, waardoor die in het toilet blijft drijven. Vaak zijn suikers en suikervervangers (aspartaam, sorbitol, xylitol, sucralose) de boosdoener. Mensen die erg veel vezels eten, krijgen ook sneller te maken met een drijvende stoelgang.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Over het algemeen kun je zeggen dat je stoelgang gezond is als: Je ontlasting gemakkelijk naar buiten komt en geen pijn veroorzaakt. Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.
Met de dichtheid kunnen we o.a. voorspellen of een voorwerp zal drijven of zinken. Als een voorwerp een grotere dichtheid heeft dan de omringende vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als het een lagere dichtheid heeft, dan blijft het drijven.
Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Wanneer de ontlasting een slappe brij is, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon. Het eten van te weinig vezels speelt een belangrijke rol. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht.
Zinkdeficiëntie heeft impact op de ontwikkeling van het immuunsysteem en op de gezondheid van de darm. Enkele studies tonen aan dat zinkdeficiëntie leidt tot een verstoorde, onnatuurlijke darmflora (dysbiose van de darmflora).
U ziet wormen (of stukjes van wormen) in uw poep
Als u in Nederland wormen in uw poep ziet, dan zijn dit meestal wormpjes (aarsmaden of enterobiasis). Ook lintwormen (witte vierkante stukjes), spoelwormen en zweepwormen kunt u zien in uw poep. Maar die komen veel minder vaak voor.
De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening. Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
Het merendeel poept één à twee keer per dag, maar er zijn ook aanzienlijke minderheden die wat minder vaak of juist vaker het toilet bezoeken. 'De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid', zegt Soesma Jankipersadsing, eerste auteur van het artikel.
Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Van drie keer per dag poepen tot drie keer per week
Dat is een mooi rond getal. Maar het is ook slechts een gemiddelde. Dezelfde studie leert ons namelijk ook dat de ene persoon maar drie keer per week de darminhoud leegt, en de ander misschien wel drie keer per dag.
Rekensom. Om te weten hoeveel kilometer de mens bij elkaar fabriceert - want dat wíl je natuurlijk weten - is het eerst nog van belang om te weten hoe zwaar een gemiddelde drol van een mens is en wat de gemiddelde omvang is. Wat blijkt: hij weegt zo'n 128 gram en is zo'n 2 cm dik.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Het enige wat je hoeft te doen is een kopje baking soda in het toilet te gooien waarna je na een paar minuten ook twee kopjes azijn in het toilet giet. Als het mengsel enige tijd heeft gewerkt kan je het toilet doorspoelen om te kijken of de verstopping is verdwenen.