Wanneer kan een hacker meekijken met je iPhone camera(s)? Hackers kunnen meekijken via jouw iPhone cameras als er een beveiligingslek zit in je iPhone software en als er malware, bekend als 'kwaadaardige' software, of spionagesoftware op je iPhone is geïnstalleerd.
Een of meer van deze zaken kan een waarschuwing zijn dat iemand je telefoon heeft gehackt: De batterij van je telefoon is snel leeg. Malware en frauduleuze apps maken soms gebruik van malafide code die de neiging heeft om veel vermogen van de batterij te vragen. Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
De meeste laptop en tablet webcams hebben een lampje naast de webcam zitten. Zodra de webcam actief is gaat het lampje branden. Brand het lampje van je webcam soms, maar gebruik je je webcam op dat moment niet? Dit kan een indicatie zijn dat je webcam gehackt is.
Als u uw webcam of camera wilt openen, selecteert u de knop Start en selecteert u Camera in de lijst met apps.
Kunnen iPhones geïnfecteerd raken met een virus? Nee, iPhones kunnen niet geïnfecteerd raken door een virus, want er zijn geen iPhone-virussen. Hoewel iPhones minder vatbaar zijn voor malware dan Android-systemen, zijn er andere beveiligingsrisico's waar u op moet letten.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
iCloud en Apple ID gehackt
Je iCloud account is gehackt, waardoor de hacker je “Zoek mijn iPhone” kan gebruiken. Daarmee kan je telefoon in de “verloren-modus” gezet worden, waarmee je een bericht op je scherm kan tonen. Via deze weg probeert de hacker je geld afhandig te maken.
Als je iemand toegang geeft tot jouw Apple ID, verlies je de toegang tot je eigen apparaten, jouw data, je aanmeldingen, etc. Maar er zijn vaak vragen over waarom je nooit de Apple ID van iemand anders op je iPhone of iPad moet toelaten.
IPhone en Android traceren
U kunt hem traceren met behulp van uw Apple ID (iPhone) of Google account (Android). Deze optie moet u vooraf wel activeren. Met een iPhone werkt dit via instellingen > icloud.com > zoek mijn iPhone. Op een Android toestel werkt het via Google instellingen en de app apparaatbeheer.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Daarom krijgen wij vaak de terechte vraag; “is een wifi bewakingscamera wel veilig?” Ook al heeft de wifi bewakingscamera een goede beveiliging, blijft de camera echter maar relatief veilig. Storingsgevoeligheid en de mogelijkheid om het wifi signaal te onderscheppen maken een wifi camera gewoon minder betrouwbaar.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het antwoord is nee. Je wordt niet afgeluisterd. Ja, je hebt ze misschien ooit toestemming gegeven voor het gebruik van je microfoon, maar die data worden niet gebruikt voor advertenties verzekert Facebook.
Telefoon is trager
In het geval van malware waar hackers gebruik van maken, draaien er processen op de achtergrond om jou in de gaten te houden. Deze processen kunnen je toestel belasten en daardoor trager maken. Dan merk je bijvoorbeeld ook aan apps die vaak crashen of websites die langzaam laden.
Vaak komen hackers binnen zonder dat u het doorheeft. Een hacker onderneemt in de meeste gevallen niet direct actie. Wanneer zij eenmaal toegang hebben tot het apparaat laten zij een stukje software achter. Software die precies bijhoudt wat u allemaal doet.
En hackers zullen ook geïnteresseerd zijn in je contacten, want als ze die te pakken kunnen krijgen, kunnen ze phishing-e-mails sturen naar iedereen die je kent. Je browsegegevens bestaan uit cookies, ISP-logs en browserplugins die gegevens kunnen opslaan.