Officieel is de bouwvak geen verplichting meer voor bedrijven in de bouwsector. De bouwvakantie: bouwvak in de volksmond, is al sinds 1981 niet meer verplicht en wordt niet meer centraal opgenomen in de CAO voor de bouwnijverheid.
Officieel bestaat de verplichte bouwvak niet meer. Wel kan je werkgever, in overleg met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt), afspreken dat het bedrijf in de zomer is gesloten.
De bouwvak is een vakantie voor het personeel dat werkzaam is in de bouwsector, denk hierbij aan timmermannen, schilders, lassers, loodgieters, dakdekkers, stratenmakers, etc. Het is een periode van drie weken in het hoogseizoen. De bouwvak is afkomstig van het woord bouwvakantie.
In Noord-Nederland is de bouwvak van 30 juli tot en met 20 augustus, in Midden-Nederland is de bouwvak van 23 juli tot en met 13 augustus en in Zuid-Nederland is de bouwvak van 6 augustus tot en met 27 augustus.
De begin- en einddata van de bouwvak worden niet bepaald door de overheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schoolvakanties van kinderen. Er is echter wel een centrale instantie die voor alle regio's de data bepaalt: Bouwend Nederland.
Het bouwverlof duurt drie weken en zorgt ervoor dat iedereen uit kan rusten samen met de familie.
Bouwvak is een onofficiële vastgestelde periode van drie weken in de zomer waarin bouwbedrijven hun bouwproductie verminderen of stilleggen zodat het bouwpersoneel (bouw)vakantie kan nemen. Het woord 'bouwvak' is een verkorting van bouwvakantie.
De officiële bouwvak vakanties bestaan niet meer. Wel wordt deze periode vaak door bouwbedrijven gebruikt als vakantieperiode. Bedrijven mogen hier dus van afwijken. ð·♂️ De bouwvak vakantie is inmiddels bevestigd door de Bouwend Nederland vereniging.
De bouwvakantie, in de volksmond 'bouwvak' genoemd, stamt uit het jaar 1930. Voor het eerst kregen bouwvakkers drie dagen vakantie in augustus. Voorafgaand ontvingen zij vakantiebonnen, waarmee zij hun loon voor deze vrije dagen konden ophalen. De eis was dat iedereen tegelijkertijd hun vakantie moest opnemen.
Vakantiedagen bouwplaatswerknemers
Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. De waarde van de 5 bovenwettelijke vakantiedagen wordt in het Individueel Budget gestort.
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties).
De kerst- en de meivakantie zijn niet gespreid per regio. Sinds enkele jaren mag de "bouwvak" vakantieperiode door bedrijven zelf worden vastgesteld en is er geen vaste periode meer. Wel is er een "terugval advies". Het woord zegt het al: 'advies', er is dus geen vastgestelde of verplichte periode.
Tot de regio Zuid behoren de 2 meeste zuidelijke provincies Zeeland en Limburg, maar tevens een groot deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland. Enkele grote steden in deze regio zijn Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Vlissingen, Tilburg en Venlo.
Wanneer is de bouwvak in 2022? Bouwvak 2022 Noord Nederland duurt van 1-8-2022 tot en met 19-8-2022 in week 31 t/m 33. Bouwvak 2022 Midden Nederland duurt van 25-7-2022 tot en met 12-8-2022 in week 30 t/m 32. Bouwvak 2022 Zuid Nederland duurt van 8-8-2022 tot en met 26-8-2022 in week 32 t/m 34.
Wie heeft verlof? Naast architecten hebben niet álle bouwvakkers vanaf vandaag bouwverlof. Vanavond toch in grote lijnen de bouwvakkers in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, en Limburg. Vlaams-Brabant en Brussel doen niét mee.
Naast de 20 dagen vakantie waarop de werknemers maximaal aanspraak kunnen maken, hebben zij in het kader van de arbeidsduurvermindering in 2021 recht op 12 inhaalrustdagen, waarvan de data in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf als volgt zijn vastgesteld en waarvan niet mag worden afgeweken (behalve in de ...
De hoofdregel is dat werknemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij vakantiedagen opnemen. Een werkgever mag niet zomaar een collectieve bedrijfsvakantie vaststellen. Wil de werkgever dat wel, dan moet in de cao of in de individuele arbeidsovereenkomst bepaald zijn dat hij mag afwijken van de wettelijke hoofdregel.
Daarom wordt er voor gezorgd dat de begin- en einddatums van de drie regio's altijd verschillen. Gelet op deze eisen, is het niet verwonderlijk dat de bouwvak altijd in de zomer plaatsvindt. Veelal begint deze vakantie eind juli of begin augustus, en eindigt deze ongeveer in het midden van august.
Urk ligt in de regio noord.