Frankrijk. In Frankrijk wordt er vaak een café au lait geserveerd bij het ontbijt, in een brede mok zodat je er een croissantje in kan dippen. Koffie wordt in Frankrijk vaak geserveerd als nagerecht, maar bestel geen koffie met een smaakje of met slagroom.
Welke koffiebonen voor een café au lait? Een café au lait vraagt een sterke, donker gebrande filterkoffie. Fransen zetten van oudsher deze koffie met koffiebonen die olieachtig en bitterzoet zijn. Daarom is het zo lekker in combinatie met zoete melk.
Hoewel het niet zo berucht is als Italiaanse koffie, is het drinken van koffie in Frankrijk nog steeds een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine . Franse koffie is een cultuur op zich, en als zodanig zijn er bepaalde etiquettes en tradities die gevolgd moeten worden.
Veel koffieliefhebbers beschouwen Franse koffie als licht bitter, gemaakt van niets meer dan gemiddelde bonen. Maar de smaak, geur en bereiding hebben weinig te maken met wat het is .
Frankrijk. In Frankrijk is de koffie in de supermarkt niet voordeliger, maar de koffiepads (huismerk Senseo) en -capsules (huismerk Nespresso) wel. In de supermarkt Auchan zijn de voordeligste koffiepads omgerekend nog geen €13 per kilo. In Nederland betaal je rond de €20 voor een kilo huismerk-koffiepads.
Met name de gewone 'café', die in Frankrijk gelijk staat aan een espresso, wordt veel gedronken. Volgens de Franse bardame is 95% van de koffie die ze maakt een 'café classic'. Of meer familiair, 'un petit noir', 'un jus', 'un caf' of 'un kaoua'.
Als je je koffie aan de bar drinkt in plaats van aan tafel, is de prijs anders. Het zal ongeveer 1 euro - 1 euro 30 centime zijn als je een espresso aan de bar drinkt . Aan tafel kost het 3 euro. Een café crème kan ongeveer 2 euro tot 2 euro 50 centime kosten aan de bar en ongeveer 5 euro aan tafel.
Rijke, heerlijke smaak
Omdat er geen papieren filter wordt gebruikt bij een French press, komen er meer oliën in de koffieboon in het brouwsel terecht . De oliën zijn wat de koffie zijn smaak geeft en zijn daarom onderdeel van wat je in staat stelt om onderscheid te maken tussen de ene variëteit en de andere (bonen uit Guatemala vs.
De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso.
De term "French roast" verwijst naar een brandmethode waarbij koffiebonen worden verhit tot ze een donkere, bijna houtskoolachtige kleur krijgen. Deze mate van branding geeft bonen een uitgesproken rokerige smaak, met smaaktonen die vaak lijken op donkere chocolade of geroosterde karamel .
Het favoriete drankje aan de Franse ontbijttafel is natuurlijk koffie . Als het au lait is, verwacht dan dat het in een grote kom (geen mok) komt. Perfect om je tartine (met veel jam) of croissant in te dippen. De meeste Fransen geven echter de voorkeur aan hun koffie zo zwart als het in de espressovorm is.
Ethiopië Misschien heb je al eens gehoord dat Ethiopië de geboorteplaats is van koffie. Daarnaast is het ook het land waar 's werelds beste koffiebonen groeien. In 850 voor Christus ontdekte geitenhouder Kaldi, dat zijn beestjes wel heel vrolijk werden na het eten van de bessen van een bepaalde plant, de koffie plant.
Grand Mère is waarschijnlijk het bekendste koffiemerk in Frankrijk, met een slogan die alles zegt: "Grand Mère weet hoe je goede koffie maakt".
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
De prijs van een kop koffie is ongeveer 1€, maar ik denk niet dat de prijs van een kop koffie een goede indicator is voor waar voor je geld. Een lunchmenu in een gewoon café is meestal rond de 14€ voor 2 gangen, 16-18€ voor 3 gangen.
“Un café” is de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso.
Algemene richtlijnen voor fooien in Frankrijk
In Frankrijk is een service charge ('service compris') vaak al inbegrepen in de prijs van maaltijden en diensten, meestal zo'n 10-15%. Dit betekent dat het niet nodig is om een extra fooi te geven, maar het wordt gewaardeerd als je de service uitstekend vindt.
Waar is koffie het goedkoopst? Voor A-merken zijn de supermarkten Dirk en Vomar het goedkoopst. Beide zijn 4% goedkoper dan het gemiddelde. De koffiespeciaalwinkel Koffievoordeel.nl is het duurst.
Wie van goede koffie houdt, kiest voor arabica koffie. Arabica koffiebonen hebben een verfijnde en zachte smaak met fruitige tinten. Robusta kan erg bitter zijn. Een melange met een combinatie van arabica en robusta bonen kan dan wel weer lekker zijn.
French coffee is een koffievariant waarin sterke koffie wordt gecombineerd met een fruitige likeur, zoals Grand Marnier of Cointreau. Deze combinatie geeft de koffie een extra dimensie aan smaak.
Tot de dranken die doorgaans geserveerd worden, behoren de grand crème (een grote kop witte koffie), wijn per glas, bier (un demi, een halve pint, of une pression, een glas tapbier), un pastis (gemaakt van anijslikeur, meestal van een merk als Ricard, 51, Pernod) en un espresso, of un express (een klein kopje ...
Bakkerijen zijn je go-to als je een beperkt budget hebt, aangezien een croissant meestal tussen de € 1 (~$ 1,10) en € 2 (~$ 2,20) kost. Wat betreft je ochtendlijke cafeïnefix, kost een espresso je ongeveer € 1 (~$ 1,10), terwijl een café crème of de meeste koffies met melk ongeveer € 2 (~$ 2,20) of € 2,50 (~$ 2,70) kosten.
Even een vergelijk: 1 capsule koffie kost gemiddeld € 0.35 cent afhankelijk van het merk maar gaat tot €0.45 cent per tas koffie. 5 tassen vers gemalen koffie per dag kost je dus evenveel als 1 andere tas.
Vooral de laatste weken gaat het hard met de prijs van Arabica. Het aanbod van koffie blijft achter, terwijl de vraag stijgt. Dat heeft twee oorzaken. De Europese Unie heeft een wetsvoorstel klaarliggen dat de import verbiedt van grondstoffen afkomstig van landbouwgrond die door ontbossing is verkregen.