Mocht een betaling niet lukken is het altijd handig om een alternatief te hebben. Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is. Echter kan het voorkomen dat deze wel op toeristische plaatsen geaccepteerd worden tegen een wisselkoers.
In Polen kun je gemakkelijk (contactloos) pinnen, maar houd er rekening mee dat de banken een kleine toeslag hanteren, omdat je betaald in vreemde valuta. Het is het beste om altijd zlotys op zak te hebben. Bij wat kleinere winkels, openbaar vervoer en supermarkten accepteren ze enkel contant geld.
Neemt u liquide middelen ter waarde van € 10.000 of meer mee als u de Europese Unie in- of uitreist? Dan moet u daar aangifte van doen. Als de liquide middelen een gezamenlijke waarde hebben tot en met € 9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen.
U vraagt zich af hoe u dit het beste kunt doen. Voor het wisselen van Euro naar Zloty in Polen kunt u terecht bij banken, post- en wisselkantoren en hotels. Hotels hanteren doorgaans een minder gunstige wisselkoers dan banken, post- en wisselkantoren.
In vrijwel alle winkels, restaurants en cafés kun je met een pinpas of creditcard betalen. Bij sommige kleinere zaakjes, op de markt en in sommige kaartjesautomaten in het openbaar vervoer accepteren ze alleen contant (munt)geld. Houd dus altijd iets achter de hand.
Veiligheid water en voedsel
In bepaalde regio's is het drinken van leidingwater te vermijden. Op het vlak van voedselveiligheid stellen zich geen problemen.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Een klein biertje kost 6 zloty, een grote variant 12 zloty (respectievelijk 1,5 en 3 euro).
In landen als Polen en Hongarije betaal je makkelijk zo'n 12 procent bovenop het bedrag dat je moet pinnen. Dat is een stuk hoger dan wanneer je gewoon in de lokale munteenheid betaalt. Je betaalt dan alleen de koersopslag die je eigen bank in rekening brengt.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Polen. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Als u naar Polen reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Polen is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Polen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Ga je met je eigen auto, al dan niet met aanhanger of caravan, op vakantie moeten deze allemaal verzekerd zijn. Een groene kaart is niet verplicht, maar wordt wel erkend in Polen en geldt als bewijs van verzekering. Verplicht in je auto zijn een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een brandblusser.
Een van de belangrijkste voordelen van verhuizen naar Polen zijn de lage kosten van levensonderhoud. Huisvesting, eten en andere dagelijkse uitgaven zijn over het algemeen veel goedkoper dan in Nederland, waardoor je met een lager inkomen makkelijker kunt rondkomen.
Polen is een erg veilig land, waar u zonder problemen over straat kunt lopen. Toch raden wij u aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
Lekker shoppen bij H&M en Zara: Polen is een goedkoop land, dus kun je heerlijk koopjes jagen toch? Absoluut! Maar bij de grote internationale ketens verschillen de prijzen niets met die in Nederland.
Buitenlands geld bestel je online bij GWK Travelex. Je haalt de bestelling af bij een GWK Travelex vestiging bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen op de grotere NS-stations en op luchthavens.
Het leidingwater in Krakau kan beter niet gedronken worden. Gezien het een oude stad is zijn er nog veel oude leidingen en kun je beter een flesje water in de supermarkt kopen.
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
Water wel of niet drinken uit de kraan in Polen
Net als vaker in het buitenland kun je in Krakau ook het beste water niet uit de kraan drinken. Een klein beetje kan wel, maar de meeste mensen drinken water uit de fles. In de supermarkten is hier voldoende aanbod in met en zonder gas.