En dan het volgende: een paard heeft dus helemaal geen 1 pk. In werkelijkheid zijn alle paarden opgevoerd. Ga even zitten, we leggen het uit. De term paardenkracht vindt zijn oorsprong bij de Schotse uitvinder James Watt, ergens rond 1770.
Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
In werkelijkheid is het maximale vermogen van een gemiddeld fit paard dus niet gelijk aan 1 pk, maar wel ergens tussen de 12 en 14,9 pk.
Pk (paardenkracht) is een maat voor vermogen, en niet voor kracht, ondanks dat de naam anders doet vermoeden! 1PK staat gelijk aan 0,7355 kW.
Paardenkracht, vaak afgekort tot pk, is een oude eenheid die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel vermogen iets heeft. 1 pk(l) is gelijk aan 745,699 watt en 1 pk(M) is gelijk aan 735,49875 watt. Van oudsher is 1 pk(M) het vermogen van twaalf paarden tezamen.
Pk is belangrijk voor het rijden en de veiligheid van de auto. Echter heeft het ook direct invloed op de BPM en wegenbelasting. Je kunt op je kentekenbewijs terugvinden hoeveel het vermogen van je auto is, maar het is ook belangrijk wanneer je een nieuwe auto aanschaft, dat je bekend bent met het aantal pk's.
Het kan het aantal PK's van een auto verhogen met een gemiddelde toename van 20% tot 40%, afhankelijk van het merk en model van de auto en de staat van de motor. Het kan vooral zinvol zijn voor auto's met turbochargers, waarbij de druk van de turbolader wordt verhoogd om meer vermogen te leveren.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
Plug-in hybride Ferrari met 1000 pk!
Van stilstand naar 200 duurt 7 tellen. De topsnelheid is meer dan 340 km/u, wat wellicht nog niet eens zo ontzettend snel is met 1000 pk.
Zonder koppel zouden er namelijk geen paardenkrachten zijn. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat de draaiende kracht die door de motor wordt opgewekt het koppel is, en dat het aantal PK van de motor aangeeft hoeveel werk er kan worden verricht door dat koppel binnen een bepaalde tijd.
Zo'n 45 procent van het gewicht van het paard bestaat uit skeletspieren, die beweging mogelijk maken, en een paard dat rent, gebruikt ongeveer 30 procent van de spieren. Zo kun je het theoretische effect berekenen, en dan kom je erop uit dat een paard van 600 kilo een kracht van 18.000 W kan hebben – en dat is 24 pk.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
“Een gezonde man heeft een kracht van ongeveer 1 pk. Een volwassen boerenpaard is tien tot vijftien keer sterker, goed dus voor 10 tot 15 pk.
In Nederland is het (nog) niet verboden om paarden alleen te houden.
De regel voor wat een paard aankan
Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
De topsnelheid ligt boven de 320 km/u. Onder de juiste omstandigheden is een sprintje naar 100 km/u in ongeveer twee seconden gedaan. In tegenstelling tot echte raceauto's hoeft een team van specialisten de motor niet na elke race te inspecteren.
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.
De auto is de opvolger van de Ferrari F12 en zijn 6.5 liter V12-motor produceert maar liefst 800 pk. Dit geeft de 812 Superfast een topsnelheid van 340 kilometer per uur en maakt het, zoals de naam al zegt, tot een van de snelste auto's ter wereld.
Ervaren motorrijders beweren dat een motor met een gewicht van rond de 200 kilo minimaal 100 pk moet hebben voor een fijne rijervaring. Een motor met veel pk is leuk om verschillende redenen. Meer pk's betekent meer vermogen en betere prestaties. Met meer paardenkracht kun je sneller en soepeler accelereren.
De officiële formule hiervoor is als volgt: PK = Koppel (Nm) x Motorsnelheid (rpm) / 5252. Stel je hebt een auto die 200 Nm koppel levert met een motorsnelheid van 3.000 rpm, dan levert deze dus 200 x 3000 / 5252 = 114,24 Pk.
Dit kun je naar elkaar berekenen, 1kW staat gelijk aan 1,362 pk, 100 pk is dus 73kW. Natuurlijk zegt pk wel iets: een motor met 100pk zal gerust niet zo langzaam optrekken als een stoomtrein. Maar ook: een 100pk motor uit 1998 zal een compleet andere beleving geven dan een 100pk motor uit 2020.
Stage 1: U kiest voor deze methode als u een betrouwbare en veilige vermogenstoename wilt. Tevens is deze methode ook geschikt voor uw auto als u meer, maar niet het maximale uit uw motor wilt halen. Deze tuning methode is veilig en is ook één van de meest gekozen stages.
Veel mensen denken dat na de chiptuning van een auto er meer schadelijke stoffen worden uitgestoot. Dit klopt echter niet. Na het chiptunen is er niks veranderd aan de stoffen en de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen bij uitstoot. Hierdoor kunnen er dus geen extra schadelijke stoffen ontstaan.
Verzekeraars stellen over het algemeen dezelfde regels als de RDW. Als je auto meer dan 20% extra vermogen krijgt na het tunen, zul je dit dus ook met je verzekeraar moeten overleggen. Independer noemt daarnaast dat ze ook na de volgende aanpassingen willen dat je contact met ze opneemt: Let op!