Wilt u een overledene laten opgraven om deze op een andere plaats te herbegraven of alsnog te laten cremeren? U hebt hiervoor altijd toestemming nodig van de rechthebbende op het graf. Behalve toestemming van de rechthebbende(n) moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Die lopen per begraafplaats erg uiteen. Bij de ene begraafplaats gaat het om een paar honderd euro en bij een ander om ruim duizend euro. Vooral gemeentelijke begraafplaatsen leggen soms hoge tarieven in de vorm van een soort belasting op, nog los van de feitelijke kosten van een opgraving en transport.
Basiskosten crematie
Als nabestaanden graag rouwkaarten willen verzenden dan kost dit al snel tussen de 150 en 550 euro. Het vervoer van de overledene ligt op 400 euro en iedere volgauto die nodig is in de rouwstoet kost 200 euro. De uiteindelijke crematie kost tussen de 1.000 en 1.500 euro.
U heeft een vergunning nodig als u een overledene opnieuw wilt begraven op een andere begraafplaats, in een ander graf of alsnog wilt laten cremeren. U kunt ook een begrafenisondernemer de vergunning laten aanvragen.
Antwoord: Geachte heer, Een graf ruimen kost meestal niets voor de familie, omdat zulke kosten normaal in de kosten van aanschaf van een graf verwerkt zijn. Sommige begraafplaatsen brengen echter wel kosten in rekening voor het ruimen van een graf en een grafmonument na afloop van de huur van het graf.
Het cremeren van botresten kost altijd nog zo'n 600,- tot 700,- euro (vergelijk: een 'gewone' crematie rond 1.250,-). Bij het ruimen van een graf is het dus voor de houder van een begraafplaats niet om het even of hij de resten herbegraaft of laat cremeren. Het eerste kost hem niets en het tweede wel.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
"In het crematorium worden kisten verbrand. Bloemen worden weggehaald, maar tekeningen, kaarten en foto's worden in de oven mee verbrand op 850 graden. Het duurt één tot anderhalf uur voordat alles in as verandert. Botfragmenten worden verbrijzeld en de as wordt in een urn gedaan."
Na verloop van tijd zakken de zijkanten van de kisten in elkaar, maar de (kisten met de) lichamen zakken niet dieper de grond in. Die blijven allemaal liggen op de diepte waarop ze begraven zijn. In een 3-persoons graf worden de kisten vaak geplaatst op dieptes van ongeveer 120 cm, 210 cm en 300 cm.
De grafkosten voor een algemeen graf liggen op ongeveer 780 euro bij een looptijd van 10 jaar.
'Schudden' is in feite een vorm van ruimen van een graf, waarbij de verzamelde resten dieper onder hetzelfde graf ter aarde worden besteld. Die resten tellen dan niet meer als een bijzetting. Zo is er in het graf ruimte gemaakt voor nieuwe begravingen.
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald. De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd. De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie.
Bij de kosten moet u denken aan een bedrag tussen de 500,- en 1000,- Euro.
Gebruik je lichaam als mest
Maar niet veel voedingsstoffen. Mooie producten worden gewoon weggebrand. Als je kiest voor een natuurlijke begrafenis, kan je lichaam echt een bijdrage leveren aan de flora en fauna." Sommige milieubewuste organisaties proberen al munt te slaan uit dit idee.
Het crematieproces
De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
Een eenvoudige crematie kost in Nederland al snel zo'n 4000 euro. Hiervoor krijgt u dan een crematie zonder bijvoorbeeld een rouwadvertentie in een krant. Een rouwadvertentie kost namelijk al snel 1000 euro. Uiteraard kunt u bij een eenvoudige crematie zelf bepalen onderdelen u wilt toevoegen aan de crematie.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.
Bovengronds ruimen
Dat houdt in dat de grafsteen en eventuele grafzerk weg worden gehaald, er komt een laagje verse aarde overheen en dat wordt ingezaaid met gras. Met de begraven stoffelijke resten gebeurt dan dus niets." Pas als de grafrechten van het graf opnieuw zijn uitgegeven, dan wordt er ondergronds geruimd.
Hoeveel personen in een graf mogen, is niet landelijk wettelijk geregeld. Het verschilt per begraafplaats. Hoeveel personen in een graf begraven kunnen worden staat in de beheersverordening of in het beheersreglement van een begraafplaats, of in de grafbrief.
De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken. Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
Op sommige begraafplaatsen hanteert men ook gebruikstermijnen voor een algemeen graf van 15 of 20 jaar. Dan mag er dus pas na 15 of 20 jaar geruimd worden, anders pleegt men als begraafplaatshouder contractbreuk jegens de nabestaanden die op 15 of 20 jaar mogen rekenen.
Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.
De mond kan je na overlijden dichtdoen en met een handdoek-rolletje onder de kin dichthouden. Maar de mond is de sterkste spier van je lichaam en als de spierstijfheid afneemt, gaat de mond weer open staan. Overigens moet je als iemand een kunstgebit heeft, dit weer indoen voor het sluiten.