Je kunt hom en kuit bakken, stomen of koken. Kenners vinden het lekker op brood of als borrelhapje.
Hom is het sperma van mannelijke vissen. Na een paringsdans schiet het vrouwtje kuit (= legt ze eitjes), waarna het mannetje de hom over de eitjes spuit.
Viskuit is onder meer een bron van de mineralen zink en jodium, de vitamine A, D, E en K2 en van de essentiële vetzuren DHA, EPA en ETA. Zink draagt bij aan de vruchtbaarheid en draagt bij aan het behoud van een heldere geest.
Het seizoen van de tongkuit is weer aangebroken.
De tong bevat maar een aantal maanden per jaar kuit. Dit is, zoals je dat mooi zegt, een echt seizoensproduct. Afgelopen weken was de tongkuit al mondjesmaat te verkrijgen bij ons in de winkel. Op dit moment is er vol op aanvoer van deze lekkernij.
Schar is een echt wintervisje, net als rondvissoorten zoals wijting, schelvis en kabeljauw. Tong is in het voorjaar druk bezig om voor nakomelingen te zorgen. Daar steekt de vrij dure platvis veel energie in. Desalniettemin is tong die vol zit met kuit of hom heerlijk om te eten.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.
Een van de goedkoopste vissoorten is bijvoorbeeld de witvis die verkrijgbaar is in de supermarkt. Vooral de vis uit de diepvries.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Maak de boter heet in de pan, `Kuit erin en zorg dat ze niet op elkaar liggen. Kort bakken, licht bruin, omdraaien en de andere kant ook lichtbruin bakken. Ze moeten van binnen net gaar zijn. Bestrooien met versgemalen peper en aan tafel.
Goed om te weten: vaak worden deze lompviseitjes gekleurd met inktvisinkt of oranje kleurstof zodat ze lijken op kaviaar of zalmeitjes. Qua smaak zijn ze daarentegen vrijwel smakeloos én er worden heel wat E-nummers aan toegevoegd.
Viseitjes bestellen | Albert Heijn.
Viskuit zijn de volledig rijpe eieren van een vis, die nog in de eierstokken zitten. De onbevruchte viskuit van de steur wordt gebruikt voor kaviaar.
Bij zoogdieren brengt het mannetje zijn penis in de schede van het vrouwtje. Sommige diersoorten hebben geen penis. Bij vogels worden de cloaca's van beide geslachten tegen elkaar gedrukt waarbij het sperma van het mannetje in het vrouwtje wordt gebracht. Het paren bij beenvissen wordt overigens paaien genoemd.
De vissen zelf zijn er om de een of andere reden weer mee opgehouden. Vissen paren nu zonder elkaar aan te raken. Ze schieten miljoenen eitjes en zaadcellen in het water in de hoop dat die elkaar bevruchten.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Het eten van de sliptong.
Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis.
VLISSINGEN - Sliptong, de kleinste soort maatse tong, is nog verder in prijs gedaald. Dat komt onder meer door de coronacrisis. Consumenten betalen nu rond de 20 euro per kilo. En dat merken de visverkopers.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.