Bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) is een zenuwwortel in de onderrug bekneld. Meestal komt dit door een uitpuilende tussenwervelschijf (een hernia). Soms komt het door een vernauwing van het wervelkanaal als gevolg van slijtage. Bij een LSRS hebt u hevige pijn in uw been.
Ongeveer 75% van de patiënten geneest zonder behandeling binnen 3 maanden. Het is goed om in beweging te blijven, bijvoorbeeld met ondersteuning van een fysiotherapeut. Met medicijnen: Als de pijn nog niet zo lang bestaat kunnen paracetamol en NSAID's (naproxen, ibuprofen, diclofenac) gegeven worden.
Radiculopathie of het Lumbosacraal Radiculair syndroom (LRS) is een andere benaming voor inklemming van de zenuw door uitstulping van de tussenwervelschijf. Lumbale radiculaire pijn wordt gekenmerkt door pijn in de rug die uitstraalt over de achterzijde van het bovenbeen via de kuit naar de voet.
Ieder jaar heeft ongeveer 1 tot 5% van de volwassenen last van een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS).
Radiculaire pijn
Deze ontstaat door directe prikkeling van de zenuwwortel. Herniatie van een tussenwervelschijf is de meest voorkomende oorzaak. Inflammatie van de aangedane zenuwwortel speelt een kritieke rol in de pathofysiologie. De pijn volgt meestal een smalle band over de onderste extremiteit.
De incidentie van het lumbosacraal radiculair syndroom is 9 per 1000 patiënten per jaar.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Bij lumbosacrale radiculaire pijn heb je hevige pijn in je been, bil en soms in de liezen. De oorzaak is een beknelde zenuwwortel in je onderrug. De pijn ontstaat dus in je rug, maar straalt uit naar je been of bil, daarom wordt het ook wel uitstralende pijn genoemd.
Een heel gevaarlijke situatie ontstaat als een grote hernia druk geeft op de zenuwen die de blaas en de sluitspier van de anus controleert. Symptomen zijn: pijn over de bilregio, een voos gevoel op de zitregio, en in ergere gevallen verlies van controle over de blaas- en darmfunctie.
Bij een caudasyndroom worden er meerdere zenuwen tegelijkertijd samengedrukt in de onderrug. Dit is meestal als gevolg van een grote hernia of een wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt. Deze zenuwen zijn erg gevoelig voor druk.
Pijnklachten van de lage rug, oftewel lage rugpijn, is pijn onderin de rug in het lumbale deel. Dit wordt ook wel lendenen genoemd: het gebied achter en opzij van het lichaam tussen de ribben en het darmbeen.
Bij aspecifieke lage-rugklachten heeft u pijn in de lage rug zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak is. Soms straalt deze pijn uit in de billen en de bovenbenen. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om aspecifieke lagerugklachten. Erg veel mensen hebben last van hun rug.
Wat is het cervicaal radiculair syndroom? Dit syndroom ontstaat door druk op een zenuwwortel of een ontstoken zenuw vanuit de nek. Iedere zenuwwortel innerveert een bepaald gebied: het voorziet dat gebied van informatie. De klachten komen dan ook voor in het gebied, dat die zenuwwortel innerveert.
Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.
Hoesten, niezen en persen verhoogt de druk in het wervelkanaal en de druk op de zenuwwortel. Hierbij kan de pijn toenemen. Door neurologisch onderzoek en door te kijken waar de pijn het sterkst voorkomt, kan de neuroloog nagaan welke zenuw beklemd is.Ook onderzoekt hij op welke plek de hernia zich bevindt.
Wanneer direct contact opnemen? Als u een hernia heeft en u krijgt plas- of ontlastingproblemen is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen. De klachten kunnen vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting.
Hernia klachten
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken.
De klachten verschillen per persoon en kunnen weken tot jaren duren. Vaak verdwijnt de pijn vanzelf, maar het is ook mogelijk dat de pijn nooit helemaal verdwijnt.
Tijdelijke beknelling
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Last van pijn in de lage rug bij lang zitten, staan of bewegen kan erg vervelend zijn. Vooral als de rugpijn ook uitstraalt naar de bilstreek of naar het been. In de volksmond worden deze klachten ook wel ischias genoemd. Het kan zijn dat de rugpijn toeneemt in bepaalde houdingen, zoals in het tillen.
Een MRI-scan geeft een veel 'scherpere' afbeelding dan een CT-scan. Vooral de aantasting of beknelling van bepaalde zenuwen kan soms met een MRI goed in beeld worden gebracht.
Zenuwpijn vanuit de wervelkolom: Bij zenuwpijn vanuit de wervelkolom heeft u vaak specifieke uitstralende pijn in de armen of benen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hernia in de rug of een vernauwing van het kanaal waar de zenuwen doorheen lopen. Om dit te onderzoeken kan een MRI-scan gemaakt worden.
Een zenuw in de rug raakt bekneld wanneer een andere structuur, bijvoorbeeld een bot druk uitoefent op de zenuw. Dit leidt tot een verscheidenheid aan klachten. Fysiotherapie kan uitkomst bieden. Zenuwen spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van motorische en sensorische informatie.