Kroontje van een aardbei is eetbaar Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Aardbeien. Hoewel menig mens – inclusief chefs in restaurants – het kroontje van een aardbei er het liefst af halen omdat het er mooier uit zonder en de smaak ietwat bitter is, is 't hartstikke eetbaar.
Je kunt ze ook verwerken in je eten: Fruitwater: snijd aardbeien in twee, en doe het bovenste gedeelte in een kan fris water. Zorg wel dat je de aardbeien altijd goed wast op voorhand. Ideaal om water van een subtiel zoet smaakje te voorzien, en je hoeft het kroontje niet zo in je mond te stoppen.
Smaak. Aardbeien zijn zoet en sappig van smaak. Ze zijn uit het vuistje natuurlijk heerlijk maar wist je dat je aardbeien ook heel lekker zijn in verschillende gerechten? Maak bijvoorbeeld eens een smoothiebowl of een ontbijtpizza met aardbeien.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Aardbeien bevorderen een goede spijsvertering
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Het binnenste deel van de bloem zwelt vervolgens op. Dit deel noem je de bloembodem. Dit is de aardbei. Die is eerst groen, later wit en tenslotte rood.
Antwoord. Beste Walther, De groene steeltjes van aardbeien kunnen cyanide (HCN) bevatten en sporen van pesticiden, waarvan de concentraties hoger kunnen zijn dan op de aardbei zelf. Verder is het (blad)groen van aardbeien niet giftig; het wordt bijvoorbeeld gebruikt om thee te maken.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. Bovendien kunnen er bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem.
Waarom eigenlijk? Want bladeren, schillen en wortels zijn prima te eten. Ze zitten zelfs vol goede voedingsstoffen.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Waarom zijn aardbeien zo goed voor je huid? Ze zitten werkelijk bomvol met goede werkstoffen, die je huid een fijne opkikker bezorgen. Vooral voor de acne-gevoelige huid en de vette huid zijn ze goed. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, salicylzuur en zink.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Laag suikergehalte: Aardbeien
Eén kop verse aardbeien levert 7 gram suiker op en 85 milligram vitamine C – dat is meer dan de ADH van 75 milligram.