In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Op 29 oktober 2022 hebben we de klok terug gezet in verband met de wintertijd van 2023.De volgende klok verzetting is 25 maart 2023. Dan zetten we de klok weer een uur vooruit in verband met de zomertijd 2023.
In de nacht van zaterdag op zondag (29/30 oktober 2022) schakelen we over van zomertijd op wintertijd (standaardtijd). Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur.
In de lente, op de laatste zondag van maart, zetten we de klok één uur vooruit naar de zomertijd. Dat doen we om 2.00 uur 's nachts. In de herfst, op de laatste zondag van oktober, zetten we de klok één uur achteruit naar de wintertijd. Dat doen we om 3.00 uur 's nachts.
De klok gaat dan een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur. Hierdoor is het 's ochtends iets langer donker en 's avonds langer licht. Ieder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en wordt deze weer teruggedraaid op de laatste zondag van oktober. Op 29 oktober 2023 gaat de wintertijd weer in.
Wanneer gaat de wintertijd in? De wintertijd gaat in in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het 's avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur wordt de klok een uur verzet, naar 02.00 uur.
Wanneer gaat de klok vooruit? Pak je agenda maar erbij: in de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat zomertijd 2023 in. Tijdstip: 2:00 uur. Niet vergeten te noteren: de klok gaat een uur vóóruit!
Aankomende nacht gaat de klok een uur terug, waarmee een einde komt aan de zomertijd en we overschakelen op wintertijd. Om 03.00 uur wordt de tijd verzet naar 02.00 uur. Het verzetten van de klok zorgt ervoor dat we vannacht een uur langer kunnen slapen.
In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Op 29 oktober 2022 hebben we de klok terug gezet in verband met de wintertijd van 2023. De volgende klok verzetting is 25 maart 2023.
Ieder jaar gaat op de laatste zondag van maart de zomertijd in. Dit jaar dus op 26 maart 2023. De klok gaat dan één uur vooruit, officieel om drie uur 's nachts.
Zomertijd: de klok vooruit
In Nederland wordt tijdens de zomermaanden de zomertijd aangehouden. De klok gaat dan een uur vooruit, waardoor de zon later opkomt en het 's ochtends een uurtje langer donker blijft (en 's avonds langer licht!).
De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later. Verder naar het westen wordt het steeds 1 uur vroeger.
Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus.
In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.
Vannacht is de zomertijd weer ingegaan. Om 02.00 uur ging de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.
Kirgizië heeft de tijdzone UTC/GMT +6 uur. Het land doet niet aan Daylight Saving Time, dit wil zeggen dat het land geen zomertijd of wintertijd heeft zoals de Benelux dit heeft.
Europees Parlement akkoord
In 2019 ging het Europees Parlement na lange tijd steggelen akkoord met afschaffing. 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt.
Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.
Permanente zomertijd is wellicht beter voor de verkeersveiligheid, maar dit zorgt ervoor dat het in de winter later in de ochtend licht wordt.De bouwsector vreest hierdoor verliezen. Kortom beide keuzes hebben winnaars en verliezers. Uiteindelijk zal de keuze waarschijnlijk vooral een economische worden.
De zomertijd heeft een lengte van zeven maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. De zomertijd is dus eigenlijk een bedachte tijd. De reden waarom we zomertijd hebben is heel simpel: om energie te besparen.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum de 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker. Ook is het mogelijk dat je coördinatie verslechterd wanneer je langer dan 24 uur wakker bent.
Er zijn verschillende redenen om de klok niet meer te verzetten, maar de twee meest impactvolle gaan vooral om energie en productiviteit. Energie: Oorspronkelijk was het invoeren van zomer- en winteruur te wijten aan energie. De redenering was dat meer daglicht ging leiden tot een lager energieverbruik.
Op 29 oktober 2023 gaat de wintertijd weer in. Op voorstel van de Europese Commissie besliste het Europees Parlement in 2019 nochtans om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Dat is niet gebeurd. Het plan staat zelfs niet langer op de agenda.