Ondanks dat het hart naar links verplaatst kan zijn, treden er over het algemeen geen hartklachten op. Wel ervaren sommige patiënten een onregelmatige hartslag. Andere klachten bij een trechterborst zijn cosmetisch en psychisch van aard. Vaak speelt schaamte een grote rol.
Pectus carinatum wordt ook wel een kippenborst genoemd. Het is een afwijking aan de borstkas, waarbij het borstbeen naar voren steekt. Pectus carinatum kan in ernstige en minder ernstige vorm voorkomen.
Chirurgische correctie trechterborst (pectus excavatum)
De operatie duurt ongeveer 3 uur en de opnameduur 10-12 dagen. Correctie met een Nuss–bar. Hierbij wordt met een kijkoperatie een roestvrij stalen beugel achter het borstbeen ingebracht en zo de vorm van de borstkas gecorrigeerd.
Een pectus excavatum is een ingevallen borstkas. Dit brengt, vooral als de vorm van pectus excavatum mild is, zelden lichamelijke klachten met zich mee. Een pectus excavatum kan ervoor zorgen dat er minder ruimte is voor de longen en het hart. Hierdoor kan er bij enorme inspanning sprake zijn van ademhalingsproblemen.
Er zijn verschillende behandelmethodes van de pectus excavatum. Bij zeer ernstige afwijkingen wordt operatief de stand van het borstbeen en de ribben gecorrigeerd. Dit is van toepassing als er functiestoornissen bestaan of kunnen optreden van het hart en/of de longen.
Behandeling. Een pectus carinatum kan op verschillende manieren worden behandeld: Het terugduwen van de borstkas door middel van een brace. Hierbij wordt, net zoals bij een beugel van de tandarts, door druk van buitenaf de borstkas geleidelijk gedurende enkele maanden teruggeduwd naar de normale positie.
Een trechterborst is een vervorming van de borstwand waarbij aan de voorzijde een kuiltje is ontstaan. Dit komt waarschijnlijk door een te sterke groei van het ribkraakbeen maar de reden hiervan is nog onbekend.
Pectus is een aangeboren afwijking van de borstwand, waarbij het borstbeen en de ribben zijn betrokken. Er zijn twee verschillende vormen van pectus: Pectus excavatum, ook wel trechterborst of schoenmakersborst genoemd. Daarbij is het borstbeen ingevallen.
Klachten bij het syndroom van Tietze
U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Pectus (carinatum én excavatum) komt bij 1 à 8 op 1.000 mensen voor. Pectus excavatum (90%) komt veel vaker voor dan pectus carinatum (10%).
Het Poland syndroom is een aangeboren aandoening waarbij de spieren van de borst en/of de schouder onderontwikkeld zijn aan een kant van het lichaam al dan niet in combinatie met een afwijkende aanleg van de arm en/of hand aan die kant van het lichaam.
De Nuss bar operatie is een operatie waarbij de vorm van de borstkas wordt hersteld. Er wordt een Nuss bar achter het borstbeen geplaatst. Dit is een gebogen stang. De operatie gebeurt onder narcose.
Xifodynie is een weinig bekende aandoening waarbij er een drukkende pijn wordt ervaren op het zwaardvormig aanhangsel (xifoïd), aan de onderzijde van het borstbeen ter plaatse van het maagkuiltje. Xifodynie heeft geen specifieke symptomen waaraan het te herkennen is.
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
Horner of het Horner syndroom is een aandoening die regelmatig voor komt bij honden. Het kan verlamming van de gezichtspieren veroorzaken door aantasting van het zenuwstelsel in de kop. Uw hond krijgt hierdoor zichtbare klachten aan het oog.
Het syndroom van Gilbert is een erfelijke, maar onschuldige leveraandoening waarbij een bepaald enzym in de lever niet goed werkt. Hierdoor kan de bilirubine, een gele afvalstof, niet door de lever worden opgelost voor uitscheiding met urine of ontlasting.
Een rib- tip syndroom is pijn laag in de flank bij de bekkenkam waarbij de onderste ribben tegen de bekkenkam duwen. Andere namen voor dit syndroom zijn ook wel costo-iliacaal syndroom, zwevende rib syndroom, twaalfde rib syndroom of het Cyriax-syndroom.
Kippenborst komt voor bij 1 op de 1500 tot 1700 mensen. Het is een groeistoornis waarbij het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt, te hard groeit en het borstbeen naar buiten duwt. De afwijking is er waarschijnlijk al vanaf de geboorte, maar is dan vaak nog niet te zien.
Een gebroken borstbeen komt iets minder vaak voor. Gebroken ribben en een gebroken borstbeen doen veel pijn en zorgen er vaak voor dat het ademhalen moeilijk gaat. Als de ribben gebroken zijn, is er ook vaak iets met de longen aan de hand. De long kan gekneusd zijn of kan samenvallen (een zogenaamde klaplong).
Dit zijn je ribben en dit heet het borstbeen.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Bij een pectus excavatum, ook wel trechterborst of schoenmakersborst, is het borstbeen ingevallen. Dit kan behandeld worden met een Nuss bar-operatie. Bij de Nuss bar-operatie is aan beide zijden van de borstkast een kleine snee nodig van 2 tot 4 centimeter voor het inbrengen van de Nuss-bar.
De Pierre Robinsequentie is een aandoening waarbij je met meerdere aangeboren afwijkingen wordt geboren. De belangrijkste zijn een kleine onderkaak (micrognathie) en een 'luie' tong (glossoptosis) met ademhalingsproblemen. Meestal heb je dan ook een gehemeltespleet.
Wat is het Klippel-Feil syndroom? Het Klippel-Feil syndroom is een aangeboren afwijking waarbij meerdere nekwervels aan elkaar gegroeid zijn waardoor de beweeglijkheid van de nek sterk verminderd is.
Door DNA onderzoek te doen wordt meestal duidelijk dat het om het marfansyndroom gaat.