Gekookte eieren kun je niet invriezen en eet je beter meteen op. In de diepvries krijgen ze namelijk een onaangename, rubberachtige textuur. Gelukkig zijn er heel wat recepten waar je een restje gekookte eieren in kunt verwerken.
Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren ten slotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Als de eieren al gepeld zijn, houd ze dan vochtig door ze aan de onder- en bovenkant te bedekken met een vochtig stuk keukenpapier voordat je ze in de bak legt. Een andere optie om hardgekookte eieren te bewaren is om ze in te vriezen en de gekookte dooiers te bewaren. Als je het hele ei invriest, worden de eiwitten taai en oneetbaar .
De makkelijkste manier om hele eieren in te vriezen is door schone, lege ijsblokjesvormpjes te pakken. Een standaard ijsblokjesvormpje zou één gebarsten ei per gleuf moeten bevatten. Strooi een snufje zout over elk gebarsten ei, dek het bakje goed af met plasticfolie en bewaar ze in de vriezer op een plat oppervlak totdat ze helemaal bevroren zijn.
Goed nieuws voor wie graag een eitje eet: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag - nadat ze op temperatuur zijn gekomen - of iets later te consumeren. “Mensen die in bepaalde periodes te veel eieren hebben, kiezen er zelfs vaak voor om ze in de vriezer te bewaren, dus er is geen gevaar.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Het is belangrijk om vocht tot een minimum te beperken. Doe de eieren in een luchtdichte, harde bewaarcontainer. Je kunt een hersluitbare bewaarzak gebruiken als dat alles is wat je bij de hand hebt , maar het is het beste om iets stevigers te kiezen om de schalen intact te houden. Bewaar de ongepelde hardgekookte eieren maximaal een week in de koelkast.
Technisch gezien kun je gekookte eieren invriezen, maar dat wordt afgeraden, vooral niet voor het eiwit, dat rubberachtig kan worden na het ontdooien. Als je ze toch moet invriezen, bevries dan alleen de dooiers . Voor de beste textuur en smaak is het echter beter om verse porties te maken om in de koelkast te bewaren.
Vitrificatie is een methode van invriezen waarbij hoge concentratie cryoprotectant (antivries) wordt gebruikt. De eicellen worden daardoor zeer snel ingevroren. Daarmee wordt voorkomen dat er ijskristallen in de eicel gevormd worden. Deze ijskristallen beschadigen de eicel.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Ontdooien in de koelkast
Dompel de eieren voor je ze in de koelkast zet een minuut of vijf onder in warm water, eventueel in een plastic zakje. Dat is het begin van het ontdooiproces. Daarna laat je ze een nachtje verder ontdooien in de koelkast.
De beste manier om hardgekookte eieren opnieuw op te warmen
Doe je hardgekookte eieren in een hittebestendige kom, giet er kokend water over tot het ei helemaal onder staat en dek het af . Wacht tien minuten voordat je ze eruit haalt, kraakt, pelt en eet.
Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest. Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed. Gebruik ontdooide eieren enkel in warme bereidingen.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.Ligt het plat op de bodem?Dan is het nog helemaal vers!
Beste Ellen: Vertel mama dat het antwoord ja is, het is OK om "eieren in een zak te koken," als de zak speciaal voor dat doel is gemaakt . Deze zakken zijn verkrijgbaar op het internet via commerciële voedselleveranciers. Let op: Slechts twee eieren per zak; kooktijd 13 minuten.
Gepelde hardgekookte eieren kunnen uitdrogen. Door ze in een kom met koud water in de koelkast te leggen, blijven ze gehydrateerd en blijven ze op een constante, koele temperatuur. Ververs het water dagelijks.
Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) van eieren maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen erna echter vaak nog wat langer gegeten worden.
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Eieren moeten worden bewaard bij minder dan 20 graden Celsius. De meeste supermarkten houden hun verkoopruimte ruim onder deze temperatuur . Thuis is de makkelijkste manier om dit te doen echter om de eieren in de koelkast te bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
Vitrificatie van eicellen is een snelle invriestechniek waarbij geen ijskristallen worden gevormd. IJskristallen kunnen de eicel namelijk beschadigen. De eicellen worden vóór het invriezen gemengd met een cryoprotectant (antivries), waarna ze direct in vloeibaar stikstof (-196 ⁰C) worden geplaatst.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.