Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Bij mannen is de urinebuis ongeveer 20 cm lang en loopt door de prostaat en gaat onder het onderste zwellichaam door en eindigt vervolgens aan de voorkant van de eikel van de penis.
♥ Plas komt niet uit je vagina
Plas komt namelijk uit de plasbuis (urethra) en deze buis zit zeker niet in je vagina. De plasbuis ligt namelijk net iets onder je clitoris en net boven de vagina opening.
Bij vrouwen loopt de urineleider door het mesometrium en onder de uteriene slagaders door richting de urineblaas. Lengte doorsnede van de nier (Ureter is rechtsonderaan zichtbaar.) De lengte van de urineleider is bij volwassenen personen ca. 25-35 cm, de doorsnede 3 tot 4 mm.
Een blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor, omdat de plasbuis korter is dan bij mannen, en bacteriën die zich rond de anus bevinden zo makkelijker tot in de blaas geraken.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Als je nooit of zelden een blaasontsteking hebt en je gaat nooit plassen na een vrijpartij, dan hoef je je toiletgewoonten niet te veranderen. Dit kan een teken zijn dat je lichaam gehydrateerd is en dat je een goede wc-routine hebt. Of je beschikt over een sterk lichaam dat van nature goed bacteriën kan bestrijden.
Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
Een plasbuisvernauwing wordt ook wel urethrastrictuur genoemd (plasbuis = urethra, strictuur = vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
Soms komt het sperma bij een zaadlozing niet naar buiten, maar komen de spermacellen in de urineblaas terecht. Dit wordt retrograde ejaculatie genoemd. Urine is van nature zuur en spermacellen kunnen niet lang in dit zure milieu overleven.
Dus ondanks het sperma warm en gesloten in de urine buis zit, duurt het niet lang voordat het dood is waardoor je daarmee geen vrouw zwanger kunt maken? Het sperma wordt vernietigd door de urinesporen in de urinebuis en kan maar enkele minuten overleven.
Aan de zijkanten monden twee urineleiders uit, die urine van de nieren naar de blaas vervoeren. Een lege, schone blaas is maar klein, een volle blaas heeft een inhoud van 400 ml. Terugvloeien van urine naar je nieren is niet mogelijk. Onderaan de blaas bevindt zich de plasbuis.
Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten. Daarna heeft u een gesprek met de verpleegkundige.
U kunt met uw katheter gewoon fietsen, sporten, zwemmen etc. Indien u twijfelt over een activiteit, dan kunt u dit altijd met een verpleegkundige op de polikliniek bespreken.
Schoon betekent dat u van tevoren uw handen goed moet wassen met water en zeep en het gebied rondom uw plasbuis goed reinigt met water. Ondanks dat u schoon werkt, voldoende drinkt en regelmatig ontlasting hebt, kan het toch voorkomen dat u een urineweginfectie krijgt.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Om de vernauwing in de plasbuis op te heffen, wordt het littekenweefsel in de plasbuis ingesneden. Deze operatieve ingreep heet een operatie volgens Sachse of Otis. De Sachse operatie is een ingreep die onder zicht wordt verricht. Bij een Otis operatie wordt de vernauwing blind gekliefd.
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking. Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Ga plassen, maar alleen als je echt moet
Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat je het best meteen na het vrijen gaat plassen. Daardoor spoel je de bacteriën weg die tijdens de seks naar je urinebuis zijn verplaatst en zo zou je blaasontstekingen kunnen voorkomen.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden. Maar overdrijf niet en ga vooral niet op je hoofd staan!
Naast dat voldoende water ervoor zorgt dat de afvalstoffen uit je lichaam zullen verdwijnen, is het ook goed voor je hart. Moeite met genoeg water drinken? Begin er wel aan, naast dat het goed voor je is, zal het ook je seksleven verbeteren.
Toch is cariës (tandbederf) het meest voorkomende gebitsprobleem in Nederland. We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om bedorven tanden te voorkomen.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.