Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Per persoon moet je ongeveer uitgaan van 350 gram verse spinazie per persoon. De spinazie zal bij het koken of wokken nog erg slinken, dus ook al lijkt het veel er blijft niet heel veel over na het koken.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Spinazie is rijk aan nitraat.
Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen. En nitrosaminen zijn mogelijkerwijs kankerverwekkend en zouden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.
Het nitraat in nitraatrijke groenten kan omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. Met name in combinatie met vis- en schelpdieren worden nitrosamines gevormd, maar dit gehalte is zo laag dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten een antioxidant genaamd glutathion, die zorgt voor een goede werking van de lever. Daarnaast zorgen andere bestanddelen in deze groentesoort ervoor dat je gasproductie omhoog gaat en je bloed wordt gezuiverd van schadelijke stoffen.
Spinazie zit voor met vele gezonde voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Toch zit er in deze supergroente ook een klein gehalte oxalaten, en deze stof kan voor sommige mensen juist gevaarlijk zijn. Oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken of ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt.
Hoe krijg je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen? Spinazie zit boordevol antioxidanten en vitamines K en foliumzuur. Het bevat ook vezels, die het risico op chronische ziekten verminderen. Het is een belangrijke bron van mineralen als kalium, calcium en ijzer.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Gevarieerd eten is het beste. Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie. Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen.
Spinazie is een supergezonde groente. Het zit bomvol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Spinazie kun je vers kopen, maar ook in een potje, blikje of diepgevroren. Aan conserven wordt vaak zout toegevoegd, een gezondere keuze is daarom verse spinazie of diepvriesspinazie.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Klachten zijn: moeheid, afvallen, misselijkheid, buikpijn, gele huid en jeuk.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Nitraat in spinazie
Nitraat zelf is relatief ongevaarlijk, maar het kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in nitriet en vervolgens in giftige nitrosamines. De laatstgenoemde stof werd voorheen aangeduid als 'mogelijk kankerverwekkend'.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Spinazie bevat van nature een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij grote opname schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid: oxaalzuur en nitraat. Oxaalzuur wordt als zout in heel kleine hoeveelheden in vele planten aangetroffen en dus ook in spinazie. In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree.
Het Voedingscentrum stelt dat het hierbij belangrijk is je eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan heeft en dat het niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaard is. Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.