De bladeren van mijn plant worden bruinBruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn. Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine vliegjes die hun eitjes het liefste in nat potgrond leggen.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Mogelijk de meest voorkomende reden voor gele bladeren is een gebrek aan voedingsstoffen. Planten hebben specifieke mineralen en voedingsstoffen nodig om gezond te groeien, en een tekort kan leiden tot verkleuring van de bladeren. Dit kan te wijten zijn aan uitgeputte grond of een gebrek aan bemesting.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Gele vlekken of gele randen op je bladeren: te veel water
Haal de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond een stuk natter dan je denkt. De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig.
Kalk. De bruine plekjes die aan de randen van de bladeren van je plant zitten zijn een teken dat er te veel kalk in het water zit dat je ze geeft. De oplossing? Kalkvrij water geven!
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Planten die te weinig voeding met magnesium krijgen, kleuren geel vanuit de nerf. Gelukkig kun je het probleem in dit stadium nog goed oplossen en voorkom je dat het hele blad bruin gaat worden. Oplossing: Zorg voor meststof met extra magnesium.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Bruine randen
Een teveel aan (direct) zonlicht is een van deze oorzaken. Om deze reden lees je online veel dat de Monstera beter in de schaduw kan, maar dat is dus niet het geval. Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
Te veel zon kan er voor zorgen dat het blad verbrandt, je krijgt dan bruine vlekken. De zon kan er ook voor zorgen dat de mooie bladtekening vervaagt. Verplaats de Calathea naar een meer schaduwrijke plek als dit gebeurt.
Verkleurde bladeren
Deze kunnen verschillende kleuren krijgen, maar meestal zie je een bruine kleur verschijnen, dit is een teken van te veel water. Mocht dit bij jou gebeuren; laat dan je vetplant langere tijd droogstaan voordat je opnieuw water gaat geven.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.
Helaas, gele bladeren zullen niet meer groen worden. Gele bladeren zullen langzaam afsterven en kunnen niet meer herstellen. Na verloop van tijd vallen ze vaak zelf van de plant af. Afhankelijk van het soort plant, kan het even duren voor de gele bladeren daadwerkelijk vallen.
Hoe gebruiken planten licht? Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'.
Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding. Staafjes stop je één keer per 8 weken in de grond en daarna hoef je er een tijd niet naar om te kijken.
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Bloemen, planten en bomen hebben regen nodig om te groeien en bloeien. Op deze manier krijgen ze namelijk vocht en hierdoor zijn ze goed gevoed. Op deze manier hebben ze dus de mogelijkheid om te groeien en om tot bloei te komen.