Een droger en een wasmachine kun je vaak zonder problemen op elkaar zetten. Als je dit op de juiste manier doet, tenminste. Het is altijd belangrijk dat de apparaten stevig op elkaar staan, zodat je niet het risico loopt dat het ene apparaat van het andere valt.
Ook drogers met een grotere diepte passen prima op een wasmachine als je een universeel tussenstuk gebruikt. Gebruik de anti-slip stroken om je wasdroger goed op z'n plaats te houden. Let er wel op dat de diepte van je wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter.
Je hoeft niet per se een hele kast of stapelkit aan te schaffen om je wasmachine en wasdroger te stapelen. Als de afmetingen van beide apparaten het toelaten, kun je de droger op de wasmachine plaatsen zonder tussenstuk.
Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een maximum van 3600 watt om aan te sluiten op een groep, en de wasmachine alleen al vraagt ongeveer 3000 watt.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Dat kan. Door een zogenaamd Y-stuk op de afvoer te zetten kan je hier heel eenvoudig twee apparaten op aansluiten. Zo kan je zonder veel gedoe zowel het water van de wasmachine en het condens van de wasdroger afvoeren en hoef je nooit meer de condensbak te legen.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle wasdrogers behoren tot deze categorie.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Een wasdroogcombinatie heeft een aantal nadelen, namelijk: Het is niet erg energiezuinig vergeleken met losse apparaten. Het vangt geen stof op en heeft vaak een kortere levensduur dan twee losse apparaten. Een was- en droogprogramma duurt ongeveer 1 á 2 uur langer dan bij losse apparaten.
Een universeel tussenstuk past op alle wasmachines en drogers. De stapelkit houdt de apparaten als één geheel strak op elkaar dankzij de bevestigingsriem.
Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal, nu hebben de meeste machines een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht.
Houd als vuistregel ten minste 1 meter ruimte vrij vóór elke individuele of gestapelde wasmachine en droger. Laat ten minste 1,2 meter ruimte vrij voor een wasmachine en droger die naast elkaar zijn op de grond geplaatst vanwege de ruimte voor het buigen en de wasmand.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Stapelkit = Tussenstuk Wasmachine & Droger
Dit werkt prima, als je ze maar aan elkaar vastmaakt, zodat de droger niet van de wasmachine afvalt. Dit doe je met een stapelkit; een benaming voor een tussenstuk om de wasmachine en droger met elkaar te verbinden.
Ga een 'potje tennissen' Geloof het of niet, maar wanneer je het beddengoed in de droger gooit, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze gaan stuiterend de droogbeurt door en voorkomen dat je verse was verstrikt raakt. Hoe simpel kan het zijn!
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
Kosten van een wasdroger per keer
Zo bedragen de kosten van het laten draaien van een condensdroger of luchtdroger per keer ongeveer € 1,31. Een warmtepompdroger gebruikt slechts 50% van de energie die een condensdroger of luchtdroger gebruikt, wat neerkomt op ongeveer € 0,65-, per droogbeurt.
Droger en wasmachine moeten elk hun eigen stopcontact hebben en eigen automaat.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging.
Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden.
Een warmtepompdroger biedt je veel voordelen: Hij is zeer zuinig, omdat er minder energie nodig is om te lucht te verhitten. Je kleding blijft langer goed vanwege de lage droogtemperatuur. Je kunt het apparaat overal in je huis plaatsen, omdat je niet met een afvoerslang te maken hebt.