Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Bij verschillende soorten pijn en ontstekingen van gewrichten. Zoals jicht, reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Specifieke ontstekingsremmers remmen het ziekteproces af. De groep DMARD's (Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs) remmen het ontstekingsproces zelf af. Het effect treedt pas na weken of maanden op. Ze worden bij reumatische ziekten en chronisch darmontstekingen gebruikt.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Diclofenac is een geneesmiddel dat valt onder de ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. In principe kun je diclofenac blijven gebruiken zolang je klachten blijft houden. Meestal is er een hogere onderhoudsdosering nodig (75-100 mg retard tablet).
Gebruik dit medicijn niet langer dan 2 weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar. Oraal: 400 mg, zo nodig elke 4–6 uur; max. 1200 mg per dag.
Het pijnstillende effect begint na 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 6 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken na ongeveer 2 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk 12 tot 24 uur.
Gewone tabletten, capsules, drank en korrels werken na 30 tot 60 minuten. De werking houdt 8 uur aan. Vertraagde-afgiftetabletten en zetpillen werken na 2-3 uur, ongeveer 12 uur lang. Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder 2 maal 1 tablet à 600 mg per dag. Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder De eerste dosis dient bij voorkeur voor de ingreep ingenomen te worden.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Als de gebruikte pijnstiller onvoldoende sterk werkt kan geadviseerd worden om paracetamol en een NSAID gelijktijdig in te nemen. Mochten de pijnklachten nog steeds onvoldoende bestreden worden, dan kan naar stap 3 gegaan worden. Dit betekent dat tramadol wordt toegevoegd aan de paracetamol en/of een NSAID.
Als u snel effect wilt: neem dit medicijn op een lege maag. Heeft u snel last van uw maag of gebruikt u dit medicijn continu? Neem het dan tijdens of na het eten. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend.
Advies. Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
Tabletten met 600 mg of 800 mg ibuprofen zijn niet zomaar te koop of te bestellen, maar alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID's zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd.
Voeding die ontstekingen laat aanwakkeren
Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen. Omega 6 vetzuren en transvetten (plantaardige olies zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle harde vetten uit een fabriek zoals margarines)
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.