Als je een wallet hebt aangemaakt dan kun je in bijna alle gevallen het adres vinden als je op “Receive” / “Ontvang” drukt.
De traceerbaarheid van Bitcoin begrijpen
Alle Bitcoin-transacties zijn openbaar, traceerbaar en permanent opgeslagen in het Bitcoin-netwerk. Bitcoin-adressen zijn de enige gegevens die gebruikt worden om te bepalen waar bitcoins worden toegewezen en waar deze naartoe worden verzonden.
Bitcoin is anoniem in de zin dat je geen namen of andere persoonsgegevens kan terugvinden. Bitcoin is niet anoniem omdat alle transacties openbaar zijn op de blockchain. Gebruikt iemand telkens hetzelfde ontvangstadres, dan kan je (met een beetje moeite) het adres herleiden naar een persoon.
Maar je hoeft niet altijd hetzelfde adres te gebruiken voor iedere Bitcoin die je ontvangt. Om een nieuw adres te maken, moet je een eigen Bitcoin node runnen of een non-custodial wallet hebben, zoals bijvoorbeeld Electrum. Custodial wallets beheren namens jouw adressen en sleutels.
Het aanmaken van een nieuw adres doe je altijd via een Bitcoin wallet. Een wallet bewaart jouw bitcoins en is altijd verbonden aan een eigen wachtwoord, ook wel Private Key. In tegenstelling tot een Bitcoin adres, moet je je Private Key geheim houden. Vandaar de naam Private.
Een wallet adres bestaat uit een willekeurig gegenereerde reeks cijfers en letters. Dit adres bestaat meestal uit 26 tot 35 tekens. Wallet adressen zijn vereist om crypto te verzenden of te ontvangen. Elke crypto heeft zijn eigen format.
De private key is het hart van de hardware wallet. Het is bedoeld om Bitcoins en altcoins mee te beheren. De private key is ook de geheime sleutel om Bitcoins en altcoins zoals Ethereum terug te halen, wanneer de hardware wallet stuk is of gestolen is.
Een bitcoinadres, ook wel een “public ad- dress” (openbaar adres) genoemd, bestaat uit 25-36 alfanumerieke en hoofdletterge- voelige karakters en begint met een één (1) of een drie (3). Deze adressen versturen en ontvangen bitcoins.
Dit betekent dat uw volledige transactiegeschiedenis, evenals al uw bitcoin adressen (inclusief hun saldi), op eender welk tijdstip, kunnen worden getraceerd met behulp van een zogenaamde block explorer.
Log in op uw Bitvavo account. Navigeer naar de digitale valuta waarvan u het stortingsadres wilt weten en klik hierop. Druk vervolgens op 'Storten' bovenin de balk. Aan de linkerkant staat uw adres.
Weet wel: een bitcoinportemonnee is niet gekoppeld aan je persoonlijke gegevens. Dat maakt het betaalmiddel ook populair bij criminelen. Hackers laten zich steeds vaker betalen in bitcoin, zodat betalingen niet kunnen worden getraceerd. Dat maakt dat ook veel banken er terughoudend tegenover zijn.
Beleggen bij BLOX is legaal. BLOX is een Nederlandse crypto broker die geregistreerd staat bij De Nederlandse Bank (DNB). BLOX voldoet hiermee aan de Nederlandse verplichtingen en ze mogen dus opereren als crypto broker.
Waterdicht systeem garandeert veiligheid
Elke transactie die in blockchain plaatsvindt wordt gecontroleerd door alle aangesloten computers. Alle computers die zijn aangesloten op het blockchain netwerk beheren een kopie van deze database.
Profiteren. Bij elke nieuwe innovatie zijn criminelen op zoek naar een manier om ervan te profiteren, zo ook bij cryptocurrency. Dit is met name het geval door de pseudonieme aard en het gemak waarmee gebruikers onmiddellijk geld kunnen versturen naar waar ook ter wereld.
Bitvavo heeft voor elke cryptocurrency die ze op hun platform aanbieden, een wallet. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om je cryptocurrency op te slaan op jouw eigen account.
Bitvavo is zeker een betrouwbare exchange. Zo is Bitvavo één van de snelst groeiende crypto brokers van Europa op dit moment en zijn zij in Nederland de grootste crypto exchange. Dit komt mede door de exchange functionaliteit, de extreem lage handelskosten en de gebruiksvriendelijkheid van het platform.
Dit betekent dat als iemand uw walletadres heeft, deze persoon digitale valuta naar uw adres kan overboeken. Een verschil tussen bankbetalingen en het overboeken van digitale valuta is echter dat alle overboekingen van digitale valuta zichtbaar zijn op de blockchain.
Voordelen van een Hardware wallet
Hardware wallets geven de beste bescherming: je hoeft hierdoor niet meer zorgen te maken over dat je crypto's worden gestolen of je wordt gehackt. Private keys blijven ook echt privé: De enige plaats waar je jouw private keys moet invoeren is in jouw hardware wallet en niet online.
Met een digitale wallet kan je betalen wanneer je online winkelt, geld overmaakt of met je telefoon betaalt in de supermarkt. Een mobiele wallet is een type digitale wallet die toegankelijk is via een app op een mobiel apparaat, zoals bijvoorbeeld je telefoon of een wearable.
Virtuele valuta's, ook wel cryptocurrencies, kunnen worden omschreven als een betaalmiddel dat niet wordt gecontroleerd en niet is uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank. Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) zijn bekende voorbeelden, maar er bestaan daarnaast honderden verschillende virtuele valuta's.
Een SegWit-adres start met "3" en een Native SegWit-adres start met "bc1". Hiervoor had je nog een ander adres-formaat en die heet "Legacy". Dit adres start met "1". Dus je hebt 3 adres-formaten van Bitcoin waar SegWit sneller en goedkoper is dan Legacy en Native SegWit is weer sneller en goedkoper dan SegWit.
Bitcoin is een virtuele munt, zeg maar een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. In tegenstelling tot euro's, dollars of gelijk welke andere klassieke munt, bestaat er dus geen fysieke bitcoin die je in je portemonnee kan stoppen.
Nadelen blockchain
Minder rechten gebruikers omdat een onafhankelijke derde partij niet meer aanwezig is. Geen privacy doordat blockchaintransacties openbaar zijn. Bescherming voor burgers bestaat niet omdat er geen centrale autoriteit is die het voor de burger opneemt als er niet geleverd wordt.
Crypto's zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft dus geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code zoals een wachtwoord. Er zijn verschillende soorten crypto's.