turkse tortelduiven kun je moeilijk tam maken want het is een wilde soort. je kan het proberen met wat meelwormen of een stukje brood.
duiven zijn redelijk tam te maken en bij je eten en op je hand zitten zullen ze wel doen maar vasthouden zullen ze nooit leuk gaan vinden. laat de duif gewoon naar jou toe komen als je wat lekkers (tropisch zaad) in je hand heb.
En dat is niet gek, want duiven, en zeker houtduiven, kunnen ontzettend tam worden. Wie de houtduiven niet verstoort en ze aan mensen laat wennen, zal zien dat redelijk dichtbij komen om voedsel te verzamelen. Op plaatsen echter waar de houtduif bejaagd wordt, zul je zien dat ze wel degelijk schuw zijn.
Lachduiven kunt u in theorie ook binnenshuis houden, maar dit is niet aan te raden. Omdat duiven veel stof veroorzaken kan dit namelijk slecht zijn voor uw eigen gezondheid. Kiest u er toch voor de dieren binnen te huisvesten, neem dan een kooi met een dichte achterwand zodat de duiven beschutting en veiligheid hebben.
Begin bij de grote vleugelveren, ga door met de staartkant en pluk ze vandaar af naar de kop toe.Flambeer de duif vervolgens om ze van overtollige haarveertjes te ontdoen en haal ze leeg. Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Maar er waren meer redenen om een tortelduif te houden. De waakzaamheid van de vogel werd geroemd, zo zou het koeren in de nacht de bewoners waarschuwen voor onraad in of rond het huis. Maar de duif was ook nog om een heel andere meer praktische reden welkom in Drentse huizen, aldus Luning: “Het risico van kolendamp.
Onder goede condities zijn leeftijden tussen de 25 en 30 jaar geen uitzondering. Een Tortelduif kan een vliegsnelheid van 61 km per uur berijken. De tortelduif wordt ook wel Turkse tortel of lachduif genoemd.
Het dieet van tortels bestaat naast zaden en fruit uit groene planten. Tortels zijn monogaam en hebben een langdurige paarband die dikwijls alleen verbroken wordt als één van beide partners overlijdt. De meeste volwassen tortelduiven komen binnen als verkeersslachtoffer of kattenslachtoffer.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde. Droog, tochtvrij en voorzien van veel frisse lucht, al naar gelang de ruimte die beschikbaar is.
Duiven vinden hun weg steeds weer terug door gebruik te maken van verschillende 'navigatiemethoden'. Duiven bepalen hun richting door de stand van de zon. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat duiven gebruik maken van het magnetisch veld rond de aarde.
Duiven hebben gezelschap nodig om zich goed te voelen. Hou ze bij voorkeur in een koppel (man-vrouw combinatie) of in groep in een grote volière. Bij sommige soorten kan je ook meerdere vrouwtjes samen houden, maar meerdere mannetjes kunnen tijdens het broedseizoen onverdraagzaam zijn naar elkaar toe.
De Agapornis (ofwel Dwergpapegaai):
De Agapornis is een erg slimme en actieve vogel die gemakkelijk tam te maken is. Ze kunnen erg veel herrie maken maar als de vogels voldoende aandacht en afleiding hebben is dit wel binnen de perken te houden.
IK HEB EEN DUIF GEVONDEN DIE NIET WEG VLIEGT
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie dieren met opvallende veren. Ze zingen mooi – zeker de kanaries – en kunnen goed tam worden.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons.
In principe kan het, want je mag ze vangen omdat die soort niet beschermd is. De Turkse tortelduif en holenduif zijn dat wel, op die beestjes jagen is verboden. De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif.
Als de duif op jouw pad gekomen is, dan geeft hij je de boodschap om te vertrouwen op je intuïtie. Het richtingsgevoel van de duif is steady like a compass; ze komen altijd weer thuis. Bij jou draait het dus om thuiskomen in jezelf, dan maakt het niet uit waar jij je fysiek op de wereld bevindt.
Bij deze vogelsoort is het verschil tussen de doffer, het mannetje, en de duivin, het vrouwtje, moeilijk te zien. De doffer is net iets grover gebouwd, staat wat hoger op de poten en heeft meer glans op zijn veren. De duivin is wat kleiner van postuur, heeft een doffere kleur en een bredere bekken.
Duiven kunnen niet zwemmen.
Als je hem/haar weer het huis uit wil hebben, dan HEEL rustig richting de uitgang drijven. Want ze raken de weg kwijt zodra ze in paniek raken. Mocht dat gebeuren, dan in een hoekje drijven en laken eroverheen gooien. Dan kun je hem/haar gewoon rustig oppakken.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven hebben in de stad nauwelijks natuurlijke vijanden. En omdat er veel voedsel is, kunnen er snel veel duiven zijn. Duiven maken nesten op balkons, vensterbanken, zolders etc. Daar kunnen ze voor overlast zorgen, door vervuiling van de omgeving.