Onze pijnappelklier bevindt zich echter in een unieke zone waar deze bloed-hersenbarrière erg zwak is. Daarom komen de cellen hiervan in contact met ons bloed waarin zich de fluoride bevindt. Het gevolg hiervan is een kalkafzetting op je pijnappelklier die de werking ervan belemmert.
Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig gebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Dit wordt fluorose genoemd. Bij een eenmalige overdosering komt er veel te veel fluoride in het lichaam en dit kan een heftige reactie opleveren.
Gelukkig zijn er aardig wat professionele tandpasta's die geen fluoride bevatten, maar je gebit wel grondig reinigen en verzorgen, zoals Bluem Tandpasta Fluoridevrij en Parodontax Fluoridevrije Tandpasta.
Fluoride is een stofje dat van nature voorkomt in de tanden en botten van mensen, maar ook in veel verschillende voedingsmiddelen. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.
Vaak wordt fluoride via een bitje aangebracht op de tanden zelf. Dit bitje moet, voor het optimale effect, zo'n vier minuten tegen de tanden blijven zitten. Na deze vier minuten mag het bitje verwijderd worden. Let goed op, na de behandeling mag je zeker een half uur niet eten of drinken.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Fluoride is dus een verzamelnaam. Het komt voor in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld in water, enkele fruitsoorten, eieren en rood vlees. Maar het wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorgingsproducten als tandpasta's, spoelwater en flosdraad.
Wat is het verschil tussen fluor en fluoride? Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.
Manieren om te detoxen van fluoride
Ook jodium kan de uitscheiding van fluoride via de urine stimuleren. Een andere manier om fluoride kwijt te raken is door te zweten, aangezien fluoride samen met vele andere toxische stoffen, zoals zware metalen, wordt uitgescheiden via zweet.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Om de werking van de pijnappelklier weer te herstellen en te activeren is ontgifting, verantwoord, gezond voedsel, supplementen op kruidenbasis, zonlicht en het drinken van zuiver water hoogst noodzakelijk. De pijnappelklier, ook bekend als de conarium of epifyse cerebri, is een kleine endocriene klier in de hersenen.
Er zijn verschillende manieren om de pijnappelklier te activeren oftewel om het derde oog te openen. Er bestaan visualisatieoefeningen voor, maar ook de juiste voeding zou hieraan kunnen bedragen. Er wordt een verband gesuggereerd tussen het functioneren van de pijnappelklier en voeding.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Volgens een EU richtlijn is per 19 januari 2009 dan ook een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta's voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: 'Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken.
Poets je tanden twee keer per dag
Hoe meer tijd de bacteriën krijgen om vanuit de plaque de tanden en het tandvlees aan te tasten, hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Daarom is het advies om twee keer per dag je tanden plaquevrij te maken door ze goed te poetsen.
“Het advies is om 2 keer per dag 2 minuten je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta, volgens de 3 b's: binnenkant, buitenkant, bovenkant. En dan 's ochtends na het ontbijt en 's avonds voor het slapengaan. Die 2 minuten zijn nodig om tandplak te verwijderen en vanwege het laten inwerken van het fluoride.
In de gebonden vorm is fluoride niet meer giftig. Fluoride is in het lichaam een onderdeel van de tanden en botten. Tanden zijn door de opname van fluoride uit de voeding beter bestand tegen tandbederf. Een ander woord voor tandbederf zijn cariës of gaatjes.
2 t/m 4 jaar: twee keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta; Vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen of met junior tandpasta. Bij kinderen boven de 5 jaar adviseren wij soms een aanvullende fluoridebehandeling.