Hoe zit dat? Al voordat iemand tot betaling overgaat van jouw Tikkie-verzoek, kan de ander jouw naam én bankrekening al zien. En ook ná betaling ziet de ander je gegevens in het bankafschrift.
Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van de app, Tikkie Pay. ABN Amro bevestigt de kwetsbaarheid en heeft Tikkie Pay, tijdelijk offline gehaald.
De oplichter vraagt je om via Tikkie een klein bedrag over te maken om te controleren of je betrouwbaar bent. Via WhatsApp krijg je een betaallink die uitkomt op een nagemaakte Tikkie-website. Als je op deze nepsite inlogt, kunnen de fraudeurs bij je bankgegevens.
Je kunt dus een betaalverzoek sturen zonder het rekeningnummer van de ander te kennen. De ander ziet via jouw Tikkie-betaalverzoek je naam die je hebt opgegeven in Tikkie en de (achter)naam die bij het rekeningnummer hoort en ziet ook je IBAN-rekeningnummer, dus Tikkie is in die zin niet anoniem.
Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode.
Wat kan er gebeuren zonder bankpas? Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.
Reacties. Bij een betaalverzoek is er nog niets terug te boeken. Terugboeken (storneren) kan pas als er een overboeking (betaling) heeft plaatsgevonden.
Voorbeelden van anonieme prepaid geldkaarten zijn paysafecard en Neosurf. De code is gekoppeld aan een enkele kaart met een bepaald bedrag erop. Je voert de code in om anoniem te betalen. Zo kun je dus shoppen zonder veel informatie te delen.
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
Zo is iDEAL bijvoorbeeld een veelgebruikte optie, net zoals een creditcard. In beide gevallen deel je bij de betaling echter persoonlijke informatie. In het geval van een bankoverschrijving deel je je volledige ten naamstelling en natuurlijk je bankrekeningnummer.
Wat is een betaalverzoek? Om geld terug te krijgen van vrienden of familie, is het mogelijk om een betaalverzoek te sturen. Het is een gemakkelijke en veilige manier van terugbetalen. U kunt gratis gebruikmaken van deze dienst, het werkt voor alle banken en het geld staat na het overmaken meteen op uw rekening.
Tikkie is niet anoniem. De gebruikers zien elkaars naam en IBAN-nummer. Dit is ook niet te verbergen via de instellingen.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Om een Tikkie te ontvangen heb je de app van Tikkie niet nodig. Als ontvanger heb je wel een Nederlandse betaalrekening en een mobiel telefoonnummer nodig. Het betaalverzoek dat je ontvangt is een linkje. Je ontvangt dat linkje meestal via WhatsApp.
Daartoe kun je een particuliere begunstigde vragen om eerst 1 eurocent naar je eigen rekeningnummer over te boeken. Met die overboeking kun je dan op je rekeningafschrift de werkelijke naam bij de rekening van de begunstigde controleren. Dat werkt voor alle bankrekeningen in de hele EU.
Wil jij geld overboeken naar iemand waar je geen rekeningnummer van hebt? Via je Rabo App maak je eenvoudig geld over naar een 06-nummer van een bekende. Net zo veilig als naar een rekeningnummer, want we checken van te voren of het telefoonnummer bij het juiste rekeningnummer hoort.
De meeste webwinkels bieden meerdere betalingsmogelijkheden aan. De veiligste manier van betalen is via Ideal, of zelf overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper. Andere wijzen van betalen zijn veilig als ze verlopen via een beveiligde verbinding.
PayPal biedt een zeer uitgebreide kopersbescherming in vergelijking met iDeal. In het geval van bijvoorbeeld klachten of mogelijke fraude wordt er een onderzoek ingesteld door PayPal. Daardoor is betalen via PayPal relatief veilig en risicovrij te noemen.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Tikkie verwijderen
Kies in het menu voor 'Meer' Ga naar 'Instellingen' Kies voor 'Verwijder account'
U kunt de bank vragen om de onterechte incasso terug te boeken. Dit kan binnen 13 maanden na de afschrijving van het bedrag. U moet dan zeggen waarom u het bedrag terug wilt hebben. Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso.
Denk aan online een telefoonabonnement of bankrekening afsluiten met een kopie van je identiteitsbewijs. Daardoor neemt de kans op identiteitsfraude toe. Een oplichter heeft dan alleen nog een kopietje van jouw ID nodig. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) krijgt elk jaar vele honderden meldingen.
Fraude met contactloos betalen
Ze toetsen op een mobiele pinautomaat een bedrag in onder de €25,- en proberen het apparaat bij je pinpas in de buurt te houden. Waarschijnlijk lukt de contactloze betaling zonder dat je het merkt. Je ontdekt pas dat je bent geskimd, als je je rekeningoverzicht bekijkt.