Amalgaamvullingen bevatten het zware metaal kwik, een giftige stof die je gezondheid kan schaden. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven. Bij Tandartspraktijk Maura van den Winkel vervangen we oude grijze amalgaamvullingen door witte composietvullingen.
Er is al vele jaren een discussie over de schadelijkheid van dit soort vullingen. Er zijn aanwijzingen dat amalgaamvullingen kwik kunnen lekken en op die manier voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. In sommige landen, bijvoorbeeld Zweden, Denemarken en Oostenrijk, is het gebruik van amalgaam al verboden.
Van amalgaam-tandvullingen is niet aangetoond dat ze een risico vormen voor de gezondheid, wat tegenstanders ook mogen beweren. De dampen die kunnen vrijkomen (vooral bij extractie van deze tanden) zijn verwaarloosbaar.
Sinds 1 juli 2018 mag tandheelkundig amalgaam niet meer worden gebruikt voor tandheelkundige behandelingen. Voor amalgaam bestaan tegenwoordig alternatieven zoals bijvoorbeeld keramiek en composiet. Er geldt een uitzondering op dit verbod.
Tandheelkundig amalgaam of tandvulling is een legering van vloeibaar kwik en andere metalen (zilver-, koper-, tin- en zinkpoeder) en wordt gebruikt om tandcariës te herstellen. Er bestaan nog andere materialen voor de verzorging van tandbederf (cf. paragraaf hieronder).
Amalgaam is een legering van kwik en andere metalen. Vaak zitten er korreltjes metaal in het kwik vermengd. Meestal zijn deze metalen zilver of tin en soms wordt er ook koper toegevoegd aan dit mengsel. Door de koper wordt het mengsel sterker en zal het minder snel corroderen of op een andere manier beschadigd raken.
Als een product waar kwik in zit stuk valt, kunt u kwikdamp inademen. U kunt dan last krijgen van hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid.U kunt een metaalsmaak krijgen en maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree.
Amalgaam is schadelijk voor de gezondheid. Huidige (witte)vulmaterialen, composiet, lijken esthetisch meer op het eigen tandmateriaal. Oude amalgaam vullingen (15-20 jaar oud) bereiken het einde van hun levensduur. Oudere amalgaamvulling hebben een hoge kans op lekkage met als gevolg cariës onder de vulling.
Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn en reageren op prikkels zoals warm of koude dranken/etenswaren. De pijn wordt veroorzaakt doordat er tijdens de behandeling geboord is in je tand. Hierdoor is er een wond in jouw tand ontstaan, die nu moet genezen.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Geen een vulling houdt het levenslang uit, of het nu een composietvulling of een amalgaamvulling is. Tandartsen vinden over het algemeen amalgaam – een combinatie van kwik, zilver, tin of andere materialen – gemakkelijker en goedkoper. Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee.
Hoe lang gaan witte vullingen mee? Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.
Amalgaamvullingen bevatten het zware metaal kwik, een giftige stof die je gezondheid kan schaden. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven.
De kies die is afgebroken bevat een vulling, wat moet ik met de vulling doen? U kunt de vulling zelf gewoon meenemen naar uw tandarts. Omdat u door het afbreken van een kies en de vulling een zenuw kunt hebben die bloot komt te liggen, bestaat de kans dat u pijn zult ervaren.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven.
Het vullen van gaatjes
De tandarts kan ook fluoride op de tanden en kiezen aanbrengen. Grotere gaatjes moeten echt gevuld worden. Dit voorkomt verder bederf van het gebit. Bovendien ben je na het vullen van het gaatje snel weer van de pijn af.
Het materiaal trekt als het ware de wanden van het gaatje in de tand naar elkaar toe.Dit leidt tot het ontstaan van spanning in de kies, wat een extra irritatie van de tandzenuw geeft. Hoe groter de vulling, en hoe dichter bij de zenuw, hoe gevoeliger de napijn kan zijn.
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk.
Amalgaamvullingen worden verwijderd onder rubberdam. De rubberdam wordt gebruikt om een tand of een groep tanden te isoleren. Hierdoor wordt het werkterrein droog en steriel gehouden, en komt de amalgaamvulling niet in de mond van de patiënt terecht.
U mag direct weer eten na het plaatsen van de witte vulling. Dit komt doordat we tijdens de behandeling de vulling uitharden met een lamp, zodat deze sterk wordt. Een eventuele verdoving kan het eten wel wat lastiger maken in de eerste uren na de behandeling.
Om kwik te kunnen verwijderen, heeft het lichaam selenium nodig.Kwik bindt zeer sterk aan selenium.Het geheel selenium-kwik wordt vervolgens afgevoerd via de stoelgang.
Het occasioneel aanraken van kwik is niet gevaarlijk.
Het volstaat om de handen te wassen met water en zeep. Voorkom dat kwik dat op de grond is gevallen verdampt en dus kan worden ingeademd.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis.Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.