Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken. Een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn.
Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan het niet functioneren van de zaadballen of een afsluiting van de zaadleiders. Vaak wordt de kwaliteit van het zaad echter verminderd door schadelijke invloeden van buitenaf. Roken, alcohol, drugs en medicijnen kunnen schade aan de zaadcellen toebrengen.
Bloedtesten. Tijdens een bloedtest worden de verschillende hormonen die een rol spelen in de vrouwelijke vruchtbaarheid getest (eventueel in verschillende fases van de menstruele cyclus). Verder wordt het bloed gecontroleerd op infectieziekten (rode hond, toxoplasmose, hiv, Hepatitis B en C, Syfilis en Chlamydia).
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
De kans op een zwangerschap groeit wanneer jullie vaker vrijen op de meest vruchtbare dagen van de vrouw. Deze dagen zijn vanaf drie dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. Je maakt de kans op een zwangerschap het grootst als je op de dagen rond je eisprong om de dag vrijt.
Het onderzoek toonde aan dat vrouwen met een hoog cortisolniveau meer tijd nodig hebben om in verwachting te raken dan vrouwen met een laag gehalte aan cortisol. Daarnaast blijkt de groep met een hoog gehalte aan stresshormoon twee keer zo veel kans te maken op klinische onvruchtbaarheid.
Ruim vijftig procent van de vrouwen die proberen zwanger te raken van hun eerste kind is na drie maanden zwanger. Na een half jaar is bijna zeventig procent zwanger. Na anderhalf jaar zijn acht van de tien vrouwen zwanger. Uiteindelijk blijft zo'n drie procent van de vrouwen onvrijwillig kinderloos.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
De onderzoekers vonden bewijzen dat vrouwen die rond de periode van ovulatie (eisprong) veel stress ervaren, 40% minder kans hebben om die maand zwanger te worden. Ook vonden ze dat vrouwen die altijd veel stress ervaren zelfs 45% minder kans hebben om zwanger te worden.
Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.
Stresshormonen ontregelen je cyclus en verkleinen de kans op een zwangerschap. In het proces speelt stress dus wel degelijk een rol en het is soms makkelijker gezegd dan gedaan om het te verminderen.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden. Maar overdrijf niet en ga vooral niet op je hoofd staan!
Blijf na de seks nog even liggen
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat.
Manier van vrijen
De manier waarop jullie vrijen speelt ook mee. Het is goed als het zaad in de schede van de vrouw blijft en er niet meteen weer uit kan lopen. Sta dus niet meteen op na het vrijen. De 'missionarishouding', waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, is een goede positie.
Wacht dan even tot 15:00 uur in de middag. Dat is namelijk het best moment om seks te hebben, blijkt uit Amerikaans onderzoek op vlak van hormonen. De libido's van mannen en vrouwen zijn dan het beste op elkaar afgestemd. Ook vroeg in de middag blijkt een goede tijd.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
De eicel en de zaadcel kunnen bij elkaar komen als een man en een vrouw met elkaar vrijen. Als twee mensen van elkaar houden en graag een kindje willen, gaan ze met elkaar vrijen.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie. Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf.