De rosé wijn is gekoeld ook nog een extra dag te bewaren, de lage temperatuur in de koelkast vertraagt het oxidatieproces, de smaak van de rosé kan dan wel vlakker zijn. De bewaartermijn kan met een paar dagen worden verlengd door een geopende fles te vacumeren.
Voor alle wijnen is het verstandig om ze liggend te bewaren, omdat de drank dan in contact staat met de kurk. Daarnaast is de beste temperatuur om wijn te bewaren rond de 12 graden celsius. De temperatuur moet constant zijn en geen grote schommelingen bevatten.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
In de zomer is rosé een geliefd verkoelend drankje. Deze vaak wat fruitige wijnen kunnen het dan ook goed hebben om wat kouder gedronken te worden, op een temperatuur van 6-9 graden Celsius.
In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit. Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen 'toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe' varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.
Bewaar deze altijd uit de zon op een plek waar een constante temperatuur heerst en waar er geen trillingen zijn. De ideale plek is een (wijn)kelder of een wijnklimaatkast waar de ideale omstandigheden voor het bewaren van de rosé wijn heersen.
Wit en rosé kun je iets langer laten staan (uiteraard ook in de koelkast), zeg tot maximaal vier dagen (en dat is echt maximaal). Mousserende wijnen zijn lastiger. Na opening is het koolzuur (en de belletjes dus) snel verdwenen. Maximaal één dag deze wijn bewaren is mijn advies.
Reacties. Rode wijn houdt het ook niet langer dan een paar dagen uit. Afhankelijk van de "ruggegraat" die de wijn heeft. Maar langer dan 3 dagen dan is de gemiddelde (< 15 €) wijn niet best meer.
Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Wijn bewaren op keldertemperatuur
De beste temperatuur om de wijn te bewaren is 12 graden. Nu is het zonder koeling best wel moeilijk om een constante temperatuur van 12 graden te creëren. We kunnen het wel iets ruimer stellen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van een wijn positieve en negatieve elementen zal versterken. Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Is de wijn te warm, dan komt met name de alcohol sterk naar boven en verliest de wijn aan fruitigheid. Bij een te koude serveertemperatuur gebeurt het tegenovergestelde; de aroma's zijn veel minder en de smaak is overheersend zuur. Gelukkig is hier makkelijk een en ander in te sturen.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Wijn in een koelkast afkoelen
Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
De rode wijn is dan op dé ideale temperatuur om te drinken. Een lichte, frisse of fruitige rode wijn met soepele tannine kun je koelen. Een stevig en volle rode wijn met meer tannine krijgt juist een wat bittere smaak als je deze lang laat koelen, deze wijnen lang koelen is dan ook af te raden.