Wanneer je een scheur in een pees en/of spier hebt kun je de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.
Met een echografie kunnen we spieren, banden, pezen, kapsels en botten bestuderen. We kijken als het ware door de huid op de onderliggende structuren en kunnen dan een uitspraak doen over de kwaliteit van de weefsels.
Laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). Dit verergert de blessure alleen maar. Pas na twee of drie dagen kunnen eventueel 'schuddingen' of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek worden toegepast.
Er ontstaat tijdens een inspanning plotse pijn die niet precies kan worden gelokaliseerd. Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt.
Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Bij het scheuren ontstaat een plotse, zeer hevige pijn. De eerste pijnscheut voelt zoals een zweepslag of een messteek. Het gebruik van de spier is moeilijk en verhoogt de pijn. Op de plaats van de scheur is soms een inkeping of holte te voelen.
Als u veel pijn heeft door de zweepslag, dan kunt u een pijnstiller nemen. Begin altijd met paracetamol. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen. Pijnstillers zorgen er niet voor dat de zweepslag sneller over gaat.
Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de zwelling te verminderen. Leg eventueel een drukverband aan. Gebruik bij hevige pijn en na overleg met je arts een pijnstiller op basis van paracetamol.
Dit heet musculoskeletale echografie. Met deze vorm van echografie kunnen we ontstekingen en beschadigingen van spieren, gewrichtsbanden, pezen en gewrichten onderzoeken. Echografie van het bewegingsapparaat is niet alleen voor onderzoek een goed hulpmiddel. Het wordt ook vaak toegepast bij de behandeling.
onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie, en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
De pijn die wordt ervaren bij het scheuren van een spier kan omschreven worden als een zweepslag, maar ook als een messteek of een harde tik. Het voelt alsof er iets knapt en sommige mensen zullen ook daadwerkelijk een knapje horen. De pijn kan leiden tot duizelig- en misselijkheid.
Voltaren Emulgel 1% wordt gebruikt om de pijn en ontsteking van spieren, pezen verlichten die veroorzaakt worden door verstuikingen, verzwikkingen, sportblessures of alledaagse verwondingen alsook bij gewrichts-, artrose- en reumapijn.
Bij een cuff ruptuur heeft u vaak pijn en minder kracht. De pijn wordt meestal verspreid in de schouders gevoeld met uitstraling naar de bovenarm en soms tintelingen in de hand. U heeft meestal 's nachts pijn, maar typisch voor een peesscheur van de schouder is dat de pijn erger wordt bij bewegen van de arm.
Door een verrekte lies worden lopen, optillen van de knie, of het bewegen van het been van of naar het lichaam moeilijk en pijnlijk. Een verrekte lies kan zich voordoen door overbelasting van de spieren of door een plotselinge samentrekking van de spieren.
Belasten binnen de pijngrens bij een zweepslag
Houd in de eerste 24 uur het been hoog wanneer mogelijk en koel de pijnlijke plek een aantal malen per dag gedurende 10 minuten. Het koelen kan zorgen voor vermindering van pijn. Zolang het lopen pijnlijk is, is het aan te bevelen om krukken te gebruiken.
Aanhoudende schouderpijn na een val kan veroorzaakt worden door een scheur van 1 of zelfs meerdere schouderpezen. De kans hierop wordt groter als we ouder worden. Met toename van de leeftijd wordt de sterkte van onze pezen namelijk minder.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel 'iets' dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.
“Met CT kun je echt in het lichaam kijken. Dat is de meerwaarde ten opzichte van een röntgenfoto. Het detailniveau is bovendien een stuk hoger dan van echografie. Het verschil met MRI is dat deze techniek geen röntgenstraling gebruikt maar magnetische velden.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Bij een spierecho-onderzoek maken we met echografie een afbeelding van de spieren.
Bij een slijmbeursontsteking zit er vocht in de slijmbeurs. Dat is goed te zien op een echo of een MRI.