Rauw kan men ze in zeer dunne schijfjes met geroosterde sesam bestrooid tussen de boterham eten, zoals rammenas. Raapjes kan men goed combineren met andere knolgewassen. Kies jonge en verse rapen met een gladde, witte schil, want oude rapen kunnen ingewandsstoornissen veroorzaken.
Koolrapen en boterraapjes kan je best garen, terwijl je meiraapjes ook perfect rauw kan verwerken in salades. Dan hebben ze iets 'radijsachtigs'. Als je de rapen kookt doe je dit best niet al te lang: papperige, overgare raapjes zijn immers niet lekker.
Knolraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels.
In de koelkast houden raapjes het lekker lang uit. Je kan er makkelijk een maand van genieten. Buiten de koelkast bewaren is mogelijk. Afhankelijk van de temperatuur blijven ze een week tot verschillende weken goed.
Smaak. Koolraap heeft een zachte, iets zoete smaak die het beste tot zijn recht komt als de groente gekookt of gestoofd wordt. Ook is koolraap heerlijk in recepten met bijvoorbeeld kerrie, kaas, pinda, rookworst, ham of lamsvlees.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolraap tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolraap 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolraap kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Raapjes invriezen is de uitgelezen manier om ze lang te bewaren. Snijd de raapjes in blokjes en blancheer 2 minuten voor je ze invriest. Dan bewaren ze hun smaak en kleur beter. In de diepvries blijven de rapen tot 12 maanden goed.
Knolrapen zijn ideaal in een (gebonden) soep met wat geraspte kaas en courgette erover of als toevoeging aan een stevige groentesoep. Er zijn ook vele andere recepten met knolraap te verzinnen. Deze knol is ook heerlijk om in een voorjaarstamppotje te verwerken met wat aardappels en raapstelen.
Ze zijn erg voedzaam en hebben een heel aparte smaak. Raapjes zijn heel gezond. Ze zijn aanbevolen voor kinderen, in geval van anemie, zwaarlijvigheid, bronchitis, angina, jicht, huidproblemen. Met rapen kan je ook zwaarlijvigheid bestrijden, want 100 g rapen geeft amper 30 à 40 calorieën.
Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
Deze flinke jongens zijn qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij en behoren tot de koolfamilie. Van buiten zien ze meestal geel-paars, en van binnen zijn ze vaal geel. De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Je kunt ze in zout conserveren of fermenteren. Gekochte rapen kun je best donker en koel bewaren bij een temperatuur van 3 tot 5° Celsius. Rapen worden snel taai; bevochtig ze daarom regelmatig met water. De bewaartijd is ongeveer twee tot vier maanden.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Boterraap. Ze noemen hem ook wel zandraap of goudbol. Het is een raap, ietsjes scherp en bitter, zoals alle rapen, maar veel delicater dan de koolraap. Door het bittere is het goed deze raap te koken en dan even te stoven, al dan niet met wat suiker.
Bereiden. GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat.
Hoe weet ik of koolrabi niet goed meer is? De voorgesneden koolrabi verspreidt een zure geur, wordt slap of gaat schimmelen. Bederf herken je snel door goed te ruiken, kijken of proeven. Snijd voor gebruik de stengels van de knollen.
Snijd om te beginnen een plak van de bovenkant en van de onderkant af. Met dunschiller of mesje kan je vervolgens eenvoudig de schil verwijderen. Als de koolraap geschild is, spoel je deze af onder de lopende kraan. Na het schillen en schoonspoelen van de koolraap is het tijd om de groente te snijden.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Naast de knol, zijn ook de bladeren van de koolrabi te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld bouillon of soep van maken. De koolrabi is dus niet alleen multifunctioneel, maar ook heel gezond, want hij bevat vitamine B1,B2, B6, vezels, foliumzuur, beta-caroteen en ijzer.
Koolraap is te koop als een knol, maar in de meeste supermarkten is de voorgesneden variant te vinden. De smaak van de knol is zoetig en doet denken aan zoete aardappel of pastinaak. Niet heel uitgesproken, maar wel voedzaam en rijk aan onder meer calcium en bètacaroteen.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.