Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid.
Zachte kazen, zoals Brie, Camembert of andere buitenlandse kaasjes met een zachte structuur, kun je maar 1 tot 2 weken bewaren in de verpakking in de koelkast. We raden het af om deze kaasjes in te vriezen. Mocht er schimmel ontstaan op kazen, dan kun je dit ruim wegsnijden (minstens 1 centimeter).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zachte schimmelkaas als brie, camembert en blauwe kaas krijgen hun smaak juist door de schimmels. Tijdens het bewaren kan deze schimmel ook op de snijkanten van de kaas gaan groeien. Als de schimmel dezelfde kleur en textuur heeft als de korst, kun je de kaas mét schimmel en al eten.
Met zachte en smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie moet je voorzichtig zijn. Je eet ze best op binnen de twee weken. Dit komt omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën (zoals de listeriabacterie) aantrekt. Dit kan zelfs een voedselinfectie veroorzaken.
Als een kaas de geur van ammoniak afgeeft, dan is het duidelijk: deze kaas is niet meer goed voor consumptie. Ammoniak is een teken dat de kaas zijn beste tijd heeft gehad en dat bacteriële activiteit de overhand heeft gekregen. Het tweede cruciale aspect is hoe de kaas eruitziet, met name de kleur van de schimmel.
Kazen die minder geschikt zijn om in te vriezen
Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen. Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur.
Gastro-enteritis door Franse brie. Drie episoden van voedselvergiftiging deden zich voor na het eten van Franse brie in het District of Columbia. Er werden 45 personen ziek na een gemiddelde incubatietijd van 44 uur. De patiënten leden aan waterige diarree, buikkrampen en misselijkheid en 20% van hen had koorts.
Neem extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort voedsel: Zachte kazen en Mexicaanse kazen. Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas , of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk.
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Onrijpe Brie voelt hard aan als je er zachtjes op drukt met je vinger, terwijl overrijpe Brie te zacht en vloeibaar aanvoelt . De kaas moet een zoete geur hebben. Overrijpe Brie ruikt naar ammoniak. Harde, onrijpe Brie zal waarschijnlijk niet rijpen als je hem eenmaal thuis hebt, dus neem het risico niet.
Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Wanneer Brie kaas langer dan twee uur buiten de koelkast staat, is het raadzaam om het weg te gooien. Om Brie kaas optimaal te kunnen genieten, bewaar het dan gekoeld en haal het alleen tevoorschijn om te serveren bij bijeenkomsten of maaltijden, waar het veilig 30 minuten kan rusten voordat het wordt geserveerd.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Zachte en halfzachte kaas zoals Président Camembert, Double Brie en Triple Cream Brie bewaart u het beste in kaas- of bakpapier, in een afgesloten plastic bak in de koelkast . Hierdoor behoudt de kaas zijn vocht.
De Franse kaasmaker Franck Beaurain uit de Puhoivallei adviseert echter om voor de beste eetkwaliteit speciale kazen zoals brie, camembert en feta binnen een week tot tien dagen na opening te consumeren en ze ook opnieuw in de originele folie te verpakken.
Kaas kan in sommige gevallen ook diarree veroorzaken, vooral als u bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Een zuivelintolerantie, -gevoeligheid of -allergie kan bijvoorbeeld onaangename spijsverteringsklachten veroorzaken na het eten van kaas, zoals een opgeblazen gevoel, krampen, dunne ontlasting en diarree.
ð¦ Bij zachte kaas, zoals brie en ricotta, kunnen de schimmeldraden binnendringen naar het binnenste van de kaas. Dat zie je niet altijd met het blote oog, maar hier kan je wel ziek van worden. Beter niet meer eten dus.
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Laat de zorgverlener weten of u mogelijk besmet voedsel hebt gegeten . Deze stap is vooral belangrijk als u zwanger bent, 65 jaar of ouder bent of een verzwakt immuunsysteem hebt. Als u voedsel hebt gegeten dat mogelijk besmet is met Listeria en u zich niet ziek voelt, zijn de meeste experts van mening dat u geen tests of behandeling nodig hebt.
Zachte kazen zoals camembert en brie, maar ook ricotta en cottage cheese, die een hoger water- en vetgehalte hebben, kunnen nog steeds worden ingevroren , maar weet wel dat hun textuur eronder zal lijden. Roomkaas kan ook worden ingevroren!
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Zodra de stukjes brie bedekt zijn met broodkruimels, doen we ze in een luchtdichte verpakking en laten we ze in de vriezer staan tot ze volledig bevroren zijn (zodat de kaas niet uitlekt in de frituurpan).