Overdosering kan met name bij kleine kinderen depressie van het centraal zenuwstelsel veroorzaken (daling van de lichaamstemperatuur, lethargie, slaperigheid en coma). Stimulering van het centraal zenuwstelsel kan ook voorkomen (angst, opwinding, hallucinaties, convulsies).
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik het niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd. Uw neus kan dan juist meer verstopt raken.
Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Hoofdpijn, neusbloeding en verlies van reuk werden het meest gemeld. Neussprays met corticosteroïden remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken.
Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen.
Het tussenschot van je neus bestaat uit kraakbeen en is bedekt met slijmvliezen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor het tussenschot van je neus weg kan raken: Chronische ontsteking door het snuiven van drugs als cocaïne en amfetamines. Overmatig gebruik van neussprays met bijvoorbeeld xylometazoline.
Na een paar dagen zult u merken dat er weer lucht door het bovenste neusgat komt. Dan is het tijd om op de andere zij te gaan liggen en helemaal geen neusspray meer te gebruiken. Zo kan ook het andere neusgat afkicken.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken. Bijwerkingen direct na gebruik: lichte irritatie in neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf snel weg.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Vaak (1-10%): voorbijgaand branderig en prikkelend gevoel in de neus, droogte van het neusslijmvlies, hoofdpijn, misselijkheid. Soms (0,1-1%): epistaxis. Zeer zelden (< 0,01%): systemische effecten zoals hartkloppingen, verhoogde bloeddruk. Slapeloosheid, duizeligheid, tremor.
Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Doe dan meteen een zelftest. Wat je moet doen als deze positief is lees je hier. Gebruik eventueel paracetamol tegen de koorts of spierpijn.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.