Stofmijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is. Het is daarom ook belangrijk dat je de matras goed lucht, dat je een matras en bedbodem kiest die goed ventileert en dat je alle bedmaterialen kunt wassen op 60 °C.
Dit doet u door de vlek in kwestie eerst vochtig te maken met water en er vervolgens een beetje keukenzout overheen te strooien. Laat dit even intrekken en verwijder de restanten daarna met een stofzuiger en een vochtige doek. De gele vlek moet nu zijn verdwenen.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Matras schoonmaken met baking soda
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!
Merk op dat de hoes van het IKEA matras volgens de fabrikant niet wasbaar is. Om hygiënische redenen vonden we dat niet zo goed. Voor mensen met een allergie is dit niet optimaal. IKEA raadt daarom aan om te reinigen met meubelshampoo, wat veel gecompliceerder is dan alleen het wassen van de hoes.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
Dit gaat stank, huisstofmijten en bacterievorming tegen. Als dit niet genoeg tegen de zweetgeur helpt, kun je het matras schoonmaken met zuiveringszout. Zuiveringszout, ook wel baking soda, neutraliseert vieze geuren. Haal de lakens, kussens en het dekbed van het bed.
Strooi wat soda op het matras en laat dit een poosje intrekken. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een middel dat bekend staat om het effectief verwijderen van vieze geurtjes. Het vocht en de luchtjes zullen langzaam in de soda trekken waarna u met de stofzuiger de soda weer opzuigen.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Je matras schoonmaken
Op het waslabel van de tijk staat of deze gewassen kan worden in de wasmachine en op welke temperatuur. Let op, het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten. In onze vergelijker staan matrassen waarvan je de tijk in de wasmachine kunt wassen.
Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.
De warmte die je dan niet nodig hebt, zweet je uit. Het meeste vocht wordt opgevangen door je hoofdkussen, beddengoed, moltons en dekmatras. Maar in sommige gevallen kan het toch zijn dat de transpiratie op je matras komt. En als dit opdroogt, ontstaan er kringen.
Een matras wordt in de loop van de tijd heel erg vies. Er komt elke nacht vocht (zweet) in het matras waardoor het matras vochtig wordt. Daarnaast wordt het matras ook ongeveer 8 uur per dag verwarmd. Warmte en vocht zijn de voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Strooi wat soda op de matras en laat dit een poosje intrekken. De vocht en luchtjes zullen langzaam in de soda trekken en vervolgens kunt u met de stofzuiger de soda weer opzuigen. Een stoomreiniger is effectief voor het reinigen van een matras. Deze desinfecteert en doodt de bacteriën.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Om je matras te beschermen tegen nare geurtjes of vieze vlekken heb je een aantal dingen nodig. Allereerst leg je over je matras een molton of matrasbeschermer en daarna een hoeslaken. Het hoeslaken en de molton kan je op 60 graden wassen. Daarna doe je je deken in een dekbedhoes en je kussen in een kussensloop.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
Felix is een zogenaamd one-fits-all matras, waarbij er geen indeling in hardheidsgraad is, omdat Felix zich perfect aanpast aan elk lichaam - ongeacht lichaams- en slaaptype. Felix bestaat uit drie lagen (koudschuim, traagschuim en fiberschuim).
Huisstofmijten bijzonder slecht voor uw kindje
De meest favoriete verblijfplaats voor de huisstofmijt is een (slecht onderhouden) matras. Huismijten leggen 4 tot 5 eitjes per dag en zijn binnen drie weken een volwassen mijt. Hierdoor heb je binnen een mum van tijd honderdduizenden mijten in je matras.
GENT - Schimmels in huizen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en goed luchten is dus absoluut noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Delmulle van UGent, die de binnenlucht in gebouwen onderzocht.