Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen. Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is.
De kosten voor het inslapen van de kat op de dierenartspraktijk zijn gemiddeld rond de 70 euro. Wanneer je ervoor kiest om de dierenarts bij je thuis te laten komen om de kat in te slapen, zijn de kosten gemiddeld 120 euro.
Een jong(er) dier kan ziek worden of een ongeval krijgen waardoor inslapen onvermijdelijk wordt. Wanneer er geen perspectief op genezing of herstel meer is en geen dierwaardig bestaan, dan kan de dierenarts adviseren om je huisdier in te laten slapen.
Wanneer u er klaar voor bent, brengen we uw kat in slaap. Uw kat heeft geen pijn en merkt dit niet. Meestal gaat het heel snel, soms duurt het 15 tot 20 minuten voordat een kat in slaap valt. De dierenarts checkt altijd of het hartje en de ademhaling gestopt zijn.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
De dood treedt meestal in enkele seconden na de injectie. Soms kan een kat als hij wegzakt nog een keer diep adem halen en ook kunnen er nadat de dood al is ingetreden nog enkele onwillekeurige spiersamentrekkingen optreden. Dit is normaal en moet niet worden gezien als een teken dat de kat nog in leven is.
Het duurt ongeveer 10 minuten voordat deze prik werkt, uw kat valt dan heel diep in slaap, zo diep dat hij buiten bewustzijn raakt. U hebt dan nog alle tijd om afscheid te nemen, indien u het prettig vindt kunt u uw kat op schoot nemen. Uw kat voelt op dat moment alleen dat hij steeds dieper in slaap valt.
Houd hem zachtjes vast om zijn pijn en ongemak te minimaliseren. Omdat je stervende kat zichzelf mogelijk niet meer kan verzorgen, kun je hem helpen door hem zachtaardig schoon te maken rond de ogen, oren, mond, genitaliën en anus. Maak een zachte doek vochtig met warm water om hem schoon te maken.
Na het overlijden van je huisdier moet je beslissen wat je gaat doen met je overleden maatje en hoe je afscheid gaat nemen. Je hond, kat of ander huisdier zal begraven of gecremeerd moeten worden. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Daarover moet je gaan nadenken en een beslissing nemen.
Wanneer een kat leeftijd gerelateerde gedragsproblemen krijgt die niet door een medische oorzaak te verklaren zijn, spreken we over het cognitief dysfunctie syndroom, ook wel vaak 'dementie' genoemd. De meest geziene gedragsveranderingen zijn: meer en harder miauwen zonder duidelijke oorzaak en onrust.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt.
Uiteindelijk zal iedereen zijn of haar eigen weg vinden om het verlies te verwerken. Maar belangrijk is…praten. Praat over je gevoelens, je verdriet en praat vooral over je overleden maatje. Haal mooie en dierbare herinneringen op, maar praat ook vooral over het overlijden zelf en hoe je dat ervaren hebt en ervaart.
Wanneer een huisdier bij de dierenarts wordt achtergelaten voor destructie worden daar kosten voor in rekening gebracht. De kosten verschillen per dierenarts en is afhankelijk van het soort huisdier en/of gewicht. Gemiddeld zullen de prijzen tussen de € 10,- en € 40,- liggen.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
Een kat die een soortgenoot verliest, kan behoorlijk van slag zijn. Dat kan zelfs gebeuren als ze elkaar niet konden luchten of zien. Er zijn ook verhalen bekend van katten die wegkwijnen als hun baasje overlijdt.
Eenzaamheid zie je eerder terug bij een binnenkat. Leeft je kat deels buiten dan kan zij zelf bepalen hoeveel tijd zij besteedt met soortgenoten. Ook kan ze op straat aandacht vragen van passanten als ze daar behoefte aan heeft. Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Een dierenarts zal een dier dan ook alleen laten inslapen, als dit naar zijn overtuiging een goed besluit is.
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Daardoor zal zijn gedrag worden aangepast op deze aangeleerde gewoonte en dat kan weer gevolgen hebben voor zijn gezondheid (obesitas)- Er is ook nog een miauw, deze gaat gepaard met prrr geluiden. Hierbij gaat het weer om groeten. Hij is blij ons te zien.
Ze miauwt misschien om voer of water, om je te begroeten als je thuiskomt of om je een heerlijke buikmassage af te troggelen (daar gaan ze voor op hun rug liggen). Katten hebben een andere miauw afhankelijk van de situatie, zoals ' Ik wil mijn eigen plekje op de bank' - iets wat ze allemaal lijken te willen.