In de volle grond doen paprikaplanten het meestal niet zo heel goed. Paprika kweken in pot of in een kas is het beste. Binnen op de vensterbank kan ook als je tuin of balkon niet zonnig genoeg is.
Paprika kun je gemakkelijk zelf kweken. Het is een heerlijke vruchtgroente die je al in het vroege voorjaar kunt voorzaaien in huis of in een kas. Als het in mei warmer wordt buiten kunnen de stekken naar buiten en in de volle grond.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren. De soort annuum is de grootste groep van het capsicum geslacht.
Peper- en paprikaplanten zijn eigenlijk heesters die niet winterhard zijn. Je zou ze daarom zelfs in huis kunnen laten overwinteren. Dat is niet gemakkelijk want ze zijn gevoelig voor diverse soorten luis en schimmels.
Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven.
De paprika plant houdt van veel zon, dus als het plantje een dag of twee in een grotere pot staat mag deze gewoon in de volle zon staan. Let er wel op dat het met zonnig weer niet te warm wordt. Als de temperatuur te vaak boven de 30 graden komt, krijg je hard, leerachtig blad en stopt de plant met groeien.
De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden. Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.
Eenmaal tot plat gegroeid hebben de paprika's doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen. De grond droogt hierdoor niet zo snel uit.
Capsicum cultivars zijn een groep planten die iedereen kent als peper- en paprikaplanten (paprika's worden ook bell peppers genoemd). Wat niet iedereen weet is dat deze groep eigenlijk vaste planten zijn. Je hoeft ze niet jaarlijks terug te zaaien.
Paprika planten blijven nogal klein en hoeven daarom niet te worden gesnoeid. Na het overwinteren is het raadzaam de paprika te snoeien. Alle planten tot op het eerste oog na een vertakking terugsnoeien en verrotte en gele bladeren verwijderen. De planten kunnen dan in het voorjaar weer goed groeien en gedijen.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
Neem de dief vast tussen jouw duim en wijsvinger, en buig deze voorzichtig om tot hij afbreekt. Doe dit met zachte hand zodat je de dieven niet helemaal scheurt want dan krijgen schimmels vrij spel. De kleine dieven aan de bovenkant van de plant (bovenste top) laat je beter staan.
Wanneer een paprika rijper wordt, verandert deze naar geel, oranje en rood. Dit zorgt ervoor dat de smaken veranderen. Groene paprika's worden eerder geoogst en dit merk je aan de bittere en scherpe smaak. Deze bittere smaak is heerlijk in warme gerechten zoals bijvoorbeeld deze groene shakshuka.
Het duurt ongeveer 10 tot 12 weken voordat een groene paprika rood wordt. Paprika's groeien het best in een warm, vochtig klimaat met veel zonlicht. Als de paprika's rijp zijn, worden ze rood.
Paprika- en peperplanten toppen
Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika's en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.
Een paprika of peper in pot kun je het zonnigste en meest beschutte plekje in de tuin geven. En een pot is verplaatsbaar; in periodes met langdurige regen of bij een verwachte storm kun je de pot verzetten, bijvoorbeeld tegen het huis of ergens onder een afdak.
De zaden van een paprika hebben weinig smaak en zijn zelden of nooit van nut voor de structuur van een bereiding. Daarom worden ze meestal verwijderd. De zaden van een hete peper, zoals de chilipeper, bepalen mee hoe 'heet' een bereiding smaakt.
Paprika's zijn klaar wanneer ze rood, geel, oranje of groen kleuren. De kleur van paprika's varieert afhankelijk van de variëteit. Sommige variëteiten zullen zoet zijn, terwijl andere heet zullen zijn. Paprika's worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn.
De paprika groeit niet wanneer het niet tussen de 22 en 25 graden is. Zorg dus dat het altijd warm genoeg is. Als de plantjes eenmaal omhoog komen, is de temperatuur nog steeds heel belangrijk. Geef de planten ook regelmatig water, maar let er goed op dat de grond niet te vochtig wordt.
Ze hebben namelijk geen diepgravend wortelstelsel. Geef dus liever elke dag een beetje water dan één keer heel veel. Mulchen kan helpen om de vochtigheid van de bodem constant te houden. Paprika's mogen zeker nooit te nat komen te staan, dan zijn ze gevoelig voor rot.
De onrijpe paprika's kunnen nog twee tot drie weken verder rijpen. De derde paprika blijft hangen om uit te groeien tot een gele paprika. Het oogsten zal vanaf juli tot oktober duren. Om het maximum aantal vruchten, 3 per stengel, te behouden zal er wekelijks worden geoogst.
5 centimeter en heeft een vruchtgewicht van gemiddeld 30 gram. De babypaprika is vooral bijzonder door zijn kleine blokvorm en is daardoor zeer geschikt om te vullen. De Tinkerbell paprika's zijn rijk aan calcium, vitamine C, ijzer, eiwit en natrium. De paprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen, oranje en geel.
Bemesting. Paprikaplanten die in de volle grond of kas groeien hebben tijdens hun groei geen verdere bemesting nodig maar bij de paprika's die in potten worden gekweekt is het aan te bevelen om na acht weken wat osmocote (kuipplant mest) door de grond te mengen.
Mocht je zelf zaden willen oogsten van je zelf geteelde paprika's zorg dan dat je een goede afstand aanhoudt tussen je paprikaplant en peperplant – in principe zullen gekruiste nakomelingen altijd pittig zijn (omdat heet 'dominant' is over niet heet).