Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten. Doordat je de kip weer verhit, verklein je de kans op bacteriën.
Gebraden kip of gebakken kip kun je, mits afgedekt, nog twee dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dit gebraden vlees ook invriezen, dan is het nog drie maanden houdbaar.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Ingevroren kip kun je na invriezen een aantal maanden bewaren in de diepvries. De houdbaarheid verschilt echter wel per product. Rauwe kip kun je maximaal 9 maanden in de vriezer bewaren en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies drie tot vier dagen aan te houden als bewaartijd voor gebakken kip en vlees en pizza en zelfs drie tot vijf dagen voor ei, tonijn en macaroni-salade.
Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is. Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken.
Bewaar het vlees niet té lang in je diepvries.
Vlees dat al gebraden of gebakken is blijft zo'n 2 tot 3 maanden goed. Stoofpotjes blijven zeker 3 maanden goed.
Leg de verpakking geopend in de koelkast of verpak het verse product eventueel opnieuw in folie. Houd poelierproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten en bewaar deze in de koelkast niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten. Extra tip: voor zowel de microgolf als voor de oven kan je braadsaus vragen!
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Kip of ander gevogelte: Vers kippenvlees kan ongeveer 6 maanden in de vriezer. Gemalen, gekruide of gemarineerde kip zoals kipschnitzels, gemarineerde kipfilet of kiprollade ongeveer 1 maand. Lamsvlees en kalfsvlees: Vers lams- of kalfsvlees kan tot zo'n 3 maanden ingevroren worden.
Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte 10 à 15 minuten. Wanneer ze klaar zijn, haal je ze best uit de oven, draai je ze om en bedek je ze even met wat aluminiumfolie, zodat het vlees nog even kan rusten en het sap door het vlees kan stromen.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Zowel gemarineerd als niet gemarineerde spareribs kun je ongebakken invriezen. En ook reeds gebakken spareribs kun je prima invriezen. De bewaarperiode bedraagt dan 6 tot 8 maanden.
Als je gebraden gehakt over hebt, kun je dit uitstekend invriezen. Zorg ervoor dat het gebraden gehakt eerst afkoelt tot kamertemperatuur en plaats het gehakt vervolgens in een luchtdichte verpakking. De verpakking dient uiteraard geschikt te zijn voor diepvriestemperaturen, zoals een diepvriesbakje of diepvrieszakje.
Ingevroren gebraden gehaktballen kun je drie maanden bewaren, ingevroren rauwe gehaktballen zijn ook ongeveer drie maanden houdbaar. Bij gehakt, en dus ook bij rauwe gehaktballen is iets aan de hand dat bij veel andere ingevroren levensmiddelen niet zo is. Ontdooit gehakt kun je namelijk nog een keer invriezen.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.