De opzegtermijn van een energiecontract is 30 dagen. Deze opzegtermijn begint op de dag nadat u opzegt. Het maakt niet uit of u een contract voor 1, 2 of 3 jaar hebt.Of een contract voor onbepaalde tijd.
U heeft een energiecontract met looptijd voor onbepaalde tijd. In dat geval moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag u altijd gratis opzeggen.
Energiecontracten met onbepaalde looptijd
Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief of dynamisch tarief. Deze tarieven kunnen dus wijzigen.
Energiecontract tussentijds beëindigen
Een contract voor bepaalde tijd kun je niet zonder kosten opzeggen. Je hebt namelijk zelf gekozen voor een contract met vaste energieprijzen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een maximum vastgesteld voor de hoogte van de boete.
Vast contract of onbepaalde tijd
Dit betekent dat je 'vast' zit aan dit contract tot het einde van de looptijd. De einddatum van je contract vind je hier ook. Voordat je contract afloopt krijg je een nieuw aanbod. Aan jou de keus of je dit aanbod overneemt, of liever iets anders wilt.
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Een contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven wordt ook vaak een variabel contract genoemd. Het heeft een onbepaalde looptijd en de variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas kunnen wijzigen. Ze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt.
Gezinnen en kmo's kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres. Via het energieovernamedocument regelt u – net als na een echtscheiding of overlijden – snel en efficiënt uw verhuis.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen. Dat zal duurder zijn dan je huidige energiecontract, en kan zelfs een variabel tarief zijn als je leverancier intussen geen vaste tarieven meer aanbiedt.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
U wilt stoppen met uw 3-jarig energiecontract. Het duurt nog meer dan 2,5 jaar voordat uw contract zou aflopen. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal 2 keer € 125 vragen. Dus in totaal betaalt u niet meer dan € 250 voor de opzegvergoeding aan uw energiebedrijf.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Er is niet één energieleverancier aan te wijzen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen. Andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven. Je kunt via Pricewise profiteren van een groot aantal energie-aanbiedingen van energieleveranciers.
U mag als gezin of kmo op eender welk moment een nieuw energiecontract afsluiten met een nieuwe leverancier. Maar u moet altijd rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Als u dus vandaag een nieuw energiecontract afsluit, zal dat ten vroegste binnen een maand starten.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.
Het tussentijds opzeggen van een vast contract is iets ingewikkelder. Je moet dan rekening houden met de einddatum van je huidige contract. Vaak kan overstappen al vanaf 3 maanden van tevoren. Als je contract nog langer loopt dan 3 maanden kun je je contract afkopen, dit noemen we een opzegboete.
Als u een energie-aansluiting in uw woning heeft, bent u wettelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier. Ook als u (nog) geen stroom of gas verbruikt.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 7 cent (incl. btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub.
Eneco is een van de weinige energieleveranciers die ook aanbiedingen heeft voor haar bestaande klanten! Wanneer je een contract met onbepaalde tijd hebt bij Eneco, kan je gewoon van de korting acties gebruik maken. Zo blijf je dus bij dezelfde leverancier en kan je veel geld besparen.