Horzelbeet/dazenbeet herkennen
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid. Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is.
Horzels kunnen niet steken of bijten. Ze hebben namelijk geen bewegende monddelen en ook geen angel. Toch kunnen horzels behoorlijk wat overlast veroorzaken. Dit insect met een harig lichaam, slecht ontwikkelde monddelen en kleine antennen wordt maximaal 2,5 centimeter.
Hoornaars en dazen worden in de volksmond ook nog wel eens horzels genoemd. In tegenstelling tot hoornaars en dazen kunnen horzels echter niet steken!
Een dazenbeet herken je door de scherpe pijn, jeuk en een schijfvormige zwelling op de plek waar je gebeten bent.
Horzels en dazen worden vaak gezien als dezelfde insecten. Maar er is een groot verschil tussen beide insecten. Een horzel bijt niet, terwijl een daas wél kan bijten. Als je bent gebeten door een daas doet dit pijn.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Los zittende blouses zijn ideaal omdat de daas niet tot de huid kan doordringen. Denk daarbij aan kleding van steviger materiaal zoals spijkerbroeken en hemden met lange mouw en kraag. Kies bij voorkeur voor lichte kleuren, want schijnen dol te zijn op donkere tinten.
Bij een muggenbeet zul je vooral jeuk ervaren, maar doordat je huid bij een dazenbeet dus letterlijk een een stukje wordt opengebeten zul je ook een scherpe pijn ervaren en zal zich een schijfvormige zwelling rond de beet vormen.
Dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren en kunnen hun prooi vasthoudend blijven achtervolgen, soms wel tot een kilometer lang! Dazen kunnen dankzij hun vlijmscherpe tandjes gemakkelijk door dunne kleding, zoals T-shirts en dunne sokken, heen bijten.
De venijnige beet van een daas
Ze komen af op uitgeademd CO2, warmte, beweging en mogelijk geur. Een daas steekt niet maar bijt! Als het slachtoffer gevonden is, strijken ze snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, zij hebben namelijk het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen.
Een horzel heeft een harig lichaam.Ze hebben in tegenstelling tot de standaard wesp geen angel. Een horzel heeft een stevig apparaat waarmee het eitjes kan leggen. Deze kan er soms voor mensen wel redelijk gevaarlijk uitzien.
Dazen dienen als belangrijke voedsel bron voor andere dieren, zoals vogels en andere insecten. Ook eten de larven van sommige dazen andere insectenlarven en pissebedden. Zo houden zij de ontwikkeling van andere plaaginsecten deels in bedwang. Er is geen sprake van bestrijding van dazen.
Bedwantsen beten zorgen alleen voor vervelende rode bultjes en jeuk en u kunt geen ziektes oplopen.
Klachten en symptomen:
Bij een plaatselijke reactie wordt de huid pijnlijk, rood en gezwollen. Vaak gaat de huid na verloop van tijd jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele dagen weer. Een algehele (allergische) reactie wordt gekenmerkt door een gevoel van zwakte, duizeligheid en misselijkheid.
Wespen en horzels
Veel mensen weten niet dat horzels tot de wespen behoren. Iedereen die ooit gestoken is door deze stekende insecten weet hoe pijnlijk hun steek kan zijn. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende soorten wespen opgenomen zijn in de Schmidt Pain Index.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
Dazen (of steekvliegen): de beet van een daas voel je wanneer het gebeurt, deze kan zelfs door dunne kleding heen steken. Er komt geen gif in de huid, maar je zal alsnog een rode, dikke plek op de huid opmerken. Deze gaat meestal ook jeuken en kan een klein pijnlijk wondje veroorzaken. Blijf alert bij een dazenbeet.
Steekvliegen zijn een groep insecten die behoren tot de moeilijke naam Tabanidae. De Tabanidae is een familie van bloedzuigende insecten. Deze vliegen worden onder andere de brems, steekvlieg en de daas genoemd. In de volksmond noemen de meeste mensen de daas echter een steekvlieg.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Dazen hebben grote ogen, bij veel soorten met een fraai kleurenpatroon, dat na de dood echter snel vervaagt. Het zijn over het algemeen forse, stevig gebouwde vliegen.
Gestoken door een daas
De beet van de daas doet veel pijn en kan zorgen voor een bult die flink gaat jeuken. Om de jeuk dragelijker te maken, kun je zo vaak als je wilt een anti-jeukmiddel smeren. Zo voel je er niets meer van!
De vliegen dienen als voedsel voor andere dieren zoals vogels en andere insecten. De stalvliegen kunnen gemeden worden door broedplaatsen te ontnemen. Verwijder mest tijdig uit de stallen. De menselijke huid kan worden behandeld met een insectenafweermiddel om steken te voorkomen.
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.