Op een röntgenfoto is ook de ernst van de botbreuk te zien en de precieze stand van de botten. Op de afdeling Radiologie kunt u terecht voor een röntgenfoto. Met behulp van röntgenstraling maakt de laborant foto's van skelet en/of hart en longen (thoraxfoto).
Zeker wel! Het is een terugkerend fenomeen waar wij als fysiotherapeut mee te maken hebben. Soms wekelijks maar in ieder geval enkele keren per maand. We houden er altijd rekening mee dat wanneer een röntgenfoto geen afwijkingen laat zien er toch een breuk kan zitten.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bewegen tijdens een botbreuk
Probeer tijdens de genezing te kijken welke bewegingen je kunt doen zonder dat je daar je gebroken lichaamsdeel bij nodig hebt. Als je bijvoorbeeld je arm gebroken hebt, kun je gerust een stukje rustig wandelen.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Bij een botbreuk is het aanraken van het gebied rondom de botbreuk pijnlijk. Ook ontstaat er een zwelling. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Een gebroken bot maakt het vaak moeilijk het lichaamsdeel te bewegen.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Als een botbreuk niet wil genezen noemen we dit een 'niet genezende botbreuk' of een 'non-union'. Een niet genezende botbreuk kan veel pijn veroorzaken en het dagelijks leven ernstig belemmeren. Met de juiste behandeling kan een niet genezende botbreuk vaak toch nog genezen.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Een breuk is een medische term voor een gebroken bot. Er is geen verschil tussen een barst of een breuk. Breuken zijn zeer pijnlijk en veroorzaken een zwelling, ze kunnen een ledemaat vervormen.
Een gebroken of gekneusde rib herstelt in principe altijd vanzelf. Een breuk of kneuzing van de ribben geeft meestal pijn die toeneemt bij lachen, niezen, hoesten of veranderen van houding. Deze toename komt door de tussenribspieren die tussen de ribben zitten en aan de ribben trekken.
Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn. Gebroken kan soms minder pijnlijk zijn dan een kneuzing.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Er is sprake van een zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing; Er is sprake van drukpijn op de plaats van de zwelling; De plaats van de kneuzing voelt warm aan; Veelal is het bewegen van het aangedane lichaamsdeel pijnlijk.
Om zeker te weten dat het geen kneuzing betreft maar een botbreuk zal de diagnose worden gesteld door middel van een röntgenfoto. Verdenkt u een fractuur, zorg dan dat u de voet zo min mogelijk belast en neem contact op met de huisarts.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf.