Bij het huren van een boot is er vaak geen vaarbewijs nodig. Het ligt wel aan het type boot dat u wenst te huren en het gebied waar u gaat varen. Bij boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet harder gaan dan 20 km per uur is geen vaarbewijs nodig.
Wilt u een boot huren, maar hebt u geen vaarbewijs? U mag op alle boten die korter zijn dan 15 meter en minder hard varen dan 20 km per uur zonder vaarbewijs varen.
In principe mag je overal in Nederland varen zonder vaarbewijs.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Hoeveel pk's 20 kilometer per uur is, is niet zo te zeggen. Het materiaal waarmee de boot is gemaakt, de grootte, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Het heeft allemaal effect op de snelheid.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
nee, je kan op het water niet je rijbewijs kwijtraken.
Wat het kost om een vaarbewijs te halen? Daar kunnen we kort over zijn. Het examentarief an sich is 44,45 (tarief 2021) euro en de legeskosten voor de afgifte van het vaarbewijs pasje zijn ongeveer 21 euro. Kortom, voor 66 euro bent u klaar.
De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.
Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen. Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Klein Vaarbewijs 1
Dit vaarbewijs is geschikt voor: pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. Hieronder vallen ook jetski's en andere typen waterscooters.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Alcohol op het water
Niet iedereen weet dat er -net als op de weg- een limiet geldt. Je mag namelijk niet met een schip (laten) varen als je (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.
Vaak vallen de schippers zonder vaarbewijs uiteindelijk toch wel door de mand. Zij vallen op door hun vaargedrag. Een vaarbewijs kunt u niet kopen, voor een vaarbewijs moet u leren en examen doen. Dit geldt voor zowel klein vaarbewijs 1 als klein vaarbewijs 2.
Hoelang moet je leren voor het vaarbewijs? De te bestuderen stof voor het examen Klein Vaarbewijs I lijkt op het eerste gezicht niet veel. Echter, de vele details die u moet kennen voor het examen vergen voor de meeste kandidaten minimaal 10 uur geconcentreerd leren.
Om het klein vaarbewijs II te halen, moet u slagen voor de theorie-examens KVB1 en KVB2. U kunt ervoor kiezen beide examens in één keer achter elkaar af te leggen. U reserveert dan het examen KVB1 en KVB2 achter elkaar.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.