Volgens het Rode Kruis is het beter om een gesloten blaar dicht te laten zitten. Het natuurlijke 'blaardak' vormt namelijk een uitstekende bescherming tegen infecties. Als je de blaar openprikt kan er vuil in de wond terechtkomen, waardoor hij gaat ontsteken. Een dichte blaar droogt bovendien op den duur vanzelf in.
Een open blaar loopt een groter risico op infecties. Je kunt dus beter niet een blaar doorprikken. Daarom moet je open blaren goed verzorgen. Maak de wond eerst goed schoon met water.
Wanneer je last hebt van een blaar, is het beste om de huid lekker met rust te laten. Hierdoor zal de blaar indrogen, waardoor de blaar vanzelf geneest. Als de blaar niet vanzelf geneest is het aan te raden om even langs een pedicure of huisarts te gaan, om de gesloten blaar open te prikken.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Je kunt blaren makkelijk voorkomen met de volgende methoden: Draag goed passende schoenen. Draag sokken met absorberende eigenschappen, zoals katoen sokken of sportsokken Vermijd synthetische materialen. Verander dagelijks van sokken, of zelf 2 maal daags als je gaat sporten.
De buitenste laag van blaren beschermt de wond tegen verdere druk of voorkomt infectie door vuil en bacteriën. Jammer genoeg doen blaren pijn en kunnen ze openbarsten bij nog meer druk en wrijving. Dit leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.
Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht (plasma) op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar), bijvoorbeeld door te krappe schoenen.
Hoe lang duurt het door een blaar geneest? Als je een blaar met rust laat, geneest hij vrij snel. 'Blaren verdwijnen binnen een paar dagen uit zichzelf,' aldus Gohil.
Dicht laten
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren die je niet storen. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden door aarde en stof en besmet raken.
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
Het doorprikken van een blaar kan soms echter de pijn die gepaard gaat met het loskomen van de epidermis verlichten.
Een ontstoken blaar is te herkennen aan het groene of gele vocht binnenin de blaar. De huid eromheen ziet er rood uit en kan gezwollen of gevoelig zijn. Prik een ontstoken blaar of bloedblaar niet zelf door. Voor een ontstoken blaar is behandeling door de huisarts vaak aan te raden.
Een blaar is een doorzichtig huidblaasje waar veel vocht in zit. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en er zijn verschillende soorten. Zo kunt u last hebben van brandblaren, vriesblaren, bloedblaren en/of drukblaren. Deze laatste vorm komt het vaakst voor en wordt hierin uitgebreider beschreven.
Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.
Wanneer een blaar infecteert, kleurt het vocht in de wond geel. Bovendien krijgt de huid rond de blaar een rode tint. In dat geval is het beter om de ontstoken blaar open te prikken en de overtollige huid weg te knippen met een goed ontsmette schaar. Zo kan je het gele vocht verwijderen en de wonde proper houden.
Neem in deze gevallen altijd contact op met een medicus of uw huisarts. Ook bij huidaandoeningen die de genezing van de huid bemoeilijken, is doorprikken geen optie en dient u uw huisarts in te schakelen. Is het veilig om de blaar door te prikken, zorg dan dat dit steriel gebeurt.
De kans op blaren is vooral groot wanneer de huid week is. Warme, vochtige voeten zijn gevoeliger voor blaarvorming omdat de huid dan zacht is. Op zich verdwijnt een gesloten blaar vanzelf. Als het vocht wordt weggezogen, verloopt de genezing vaak sneller.
Zo'n pleister vormt als het ware een tweede huid. Het zorgt ervoor dat de druk op de blaar verminderd wordt. Mocht de blaar onder de pleister opengaan, dan neemt de pleister het vocht op. Tevens beschermt de pleister de wond, zodat er geen infectie kan ontstaan.
Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken. Voor goede bescherming kun je dan het beste tape of gewone pleisters over de blarenpleister heen gebruiken.
Bij een bloedblaar is het blaasje gevuld met bloed. Een bloedblaar doorprikken is gevaarlijk aangezien de kans op infectie dan erg groot wordt en het bloeden ook lastig is te stoppen. Daarom moet je een bloedblaar dus nooit doorprikken.
Naast de maat en pasvorm is de kwaliteit van de schoen ook belangrijk. Veel kwaliteit schoenen zijn gemaakt van kwaliteitsleer. Leer staat namelijk bekend om het feit dat het ''ademt'' en bovendien vormt leer zich na een tijd helemaal naar de voet. Dit zorgt voor ultiem comfort en voorkomt het ontstaan van blaren.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Wat kun je doen bij een blaar onder de voet of op je teen? Het beste is de blaar zoveel mogelijk dicht te laten. Een blaar doorprikken opent de weg voor vuil, water en bacteriën, waardoor de wond kan gaan infecteren.