Over het algemeen zeggen mensen dat je 24 uur na het aanbrengen van de kit weer kunt douchen. Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Als er een kant en klare voegmiddel wordt gebruikt, is die na 24 uur uitgehard. Als er gevoegd wordt met zilverzand en cement, dan is deze na 48 uur voldoende uitgehard.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Minimaal 24 uur, afhankelijk van de ondergrond en de temperatuur.
Specialist Bouw/Sanitair
Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten. En het niet te vochtig en koud is in de badkamer.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden.
Zodra de nieuwe tegels aangebracht zijn in je badkamer of toilet, is het tijd om deze te voegen. Zorg dat de lijm van het tegelwerk droog en schoon is. De meeste lijmsoorten drogen binnen 24 uur maar de exacte droogtijd staat altijd vermeld op de lijmverpakking.
Voegmortel moet uitharden in de aanwezigheid van water. Het is daarom belangrijk dat net na het voegen de gevel nat gehouden wordt. Dat kan door bijvoorbeeld de eerste 2 dagen de gevel om de paar uur nat te sprenkelen met de tuinslang. Als je dit niet doet, dan drogen de voegen te snel en dan verpulveren ze.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur.
Er is geen waterdicht voegmiddel voor uw badkamer maar wel een middel om waterdichtheid te creëren. Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus.
Gebruik voor formaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm een lijmkam van 8 mm dat een dikte van +/- 3 mm geeft (eenmalig lijmen) en voor de formaten groter dan 40 × 40 cm, gebruik een lijmkam van 10 mm die een dikte van +/- 5 mm geeft (dubbele verlijming).
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Wij adviseren echter wel om dit mengsel vooraf te testen op een steen die over is, aangezien het mengsel schadelijk kan zijn voor uw tegels.
Badkamertegels schoonmaken
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Reinigen van voegen tussen keramische tegels
Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt: Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel. Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.