FIXS krasverwijderaar is een speciaal onderhoudsmiddel geschikt voor tegel die voorzien zijn van een watergedragen/UV-coating. De FIXS krasverwijderaar verhult lichte schade zoals verwerkingssporen, slijtagesporen en kleine krasjes.
Vloer behandeld met Olie / Hardwaxolie of Boenwas
Je kunt wat oppervlakkigere krasjes weghalen met wat onderhoudsolie/boenwas en een klein plukje fijn staalwol. Druppel wat olie of boenwas op de kras en boen het uit met het staalwol. Dit kun je ook toepassen voor vlekken!
Geïmpregneerde tegels
Bij het impregneren wordt een speciaal soort vloeistof over de tegel aangebracht. Deze vloeistof trekt in de tegel en beschermt de tegel tegen water en vuil. Ook zijn krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar.
Krassen in keramische tegels niet mogelijk
Echte krassen in keramische tegels zijn in principe niet mogelijk. De zijn oppervlakkig onzuiverheden zijn het resultaat van een materiaal dat zich afzet op uw vloertegel door het verschuiven van uw sofa, tafel, stoel of ander zwaar meubilair.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels. + Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee. + Tegels van beton zijn goed bestand tegen vorst, aangezien ze op waterdoorlatend gestabiliseerd zand geplaatst worden.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Zorg er voor dat de tegel schoon en vetvrij zijn. Het is niet mogelijk om bestaande vlekken na het gebruik van de FIXS krasverwijderaar nog te verwijderen. Breng de krasverwijderaar gelijkmatig en dun op met een pluisvrije doek. Haal eventueel overtollig materiaal na 3 tot 5 minuten weg met een schone pluisvrije doek.
Bij het polijsten van uw tegelvloer worden de tegels behandeld met zogeheten diamantschijven. Dit zijn grote schijven met een grove of fijne schuurlaag. Bij het polijsten wordt uw vloer in feite opgeschuurd. Hierbij wordt alleen het oppervlak met de krassen verwijderd.
De betontegels kun je impregneren wanneer ze schoon en droog zijn. Het beste is om dit gelijk te doen wanneer ze nieuw zijn. Indien je de tegels al een tijdje hebt, zorg er dan eerst voor dat je ze schoon spuit met een hogedrukreiniger. Wacht vervolgens een dag en impregneer dan je betontegels.
Betontegels met een coating zijn tegels met een beschermlaag (of laklaag). Deze laag wordt aangebracht op de tegel en trekt er niet in. Door de beschermlaag worden de tegels vocht- en vuil werend. De coating wordt na het produceren aangebracht onder hoge druk en warme temperaturen.
Een beschermende impregnering of coating is vooral fijn voor het onderhoud van je tuin. Gecoate/geïmpregneerde bestrating blijft langer schoon. Krijg je in vochtige en koude periodes toch last van vuil en groene aanslag, dan kun je de tegels altijd makkelijk schoonmaken.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Zitten er toch krassen in je natuursteen? Afhankelijk van het materiaal, is er altijd wel een oplossing. Met wat mild afwasmiddel en warm water kunnen kleine krasjes al verdwijnen. Diepere krassen zijn vaak weg te krijgen met fijn schuurpapier.
Krasvast betekent bestand tegen krassen. Een krasvaste coating is dus een coating die bestand is tegen krassen. Zo'n coating beschermt het gecoate oppervlak en krassen kunnen geen schade aanrichten.
Sommige soorten blauwe hardsteen kunnen snel krasjes vertonen. Net zoals vetvlekken zullen deze krasjes verbleken na enige tijd. Om deze krasjes sneller weg te werken kan u de tegels voeden met neutrale zeep (denk bijvoorbeeld aan Marseillezeep).
Marmer kan na jaren van gebruik dof worden. Het kan voorkomen dat, bijvoorbeeld uw marmeren vloer, kleine krasjes krijgt. Ook het inlopen van vuil en zand is schadelijk voor marmer. Dit komt doordat er op een marmeren vloer geleefd wordt.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Het beschadigde gedeelte van het natuursteen wordt eerst goed ontvet en gereinigd. Dit zorgt voor een optimale hechting. Hierna wordt de steenlijm of reparatie kit ter plaatse aangemaakt met de juiste kleurstof. Vervolgens wordt er een 2e component met verharder toegevoegd aan dekunststof hars.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
De ondergrond: zand en drainage
Voor de drainage, ook wel de doorwatering genoemd, kun je een laag fijn split, kalkvrij breekzand of metselzand gebruiken. Onder deze laag moet je een laag zand aanbrengen van ongeveer 15 cm dik. Belangrijk is te weten op welke grondsoort je de bestrating aanlegt.
Je kunt stoeptegels verven of terrastegels verven. Daarbij maakt het niet uit of ze geglazuurd zijn of niet. In principe kun je alle (sier)bestrating verven met betonverf. En ook als er nu geen tegels in je tuin liggen, kun je met buitentegels verven kosten besparen.