Sommige vrouwen die hormonale anticonceptiemiddelen waaronder Implanon NXT gebruiken, hebben melding gemaakt van depressie of neerslachtigheid. Depressie kan ernstig zijn en kan soms tot zelfmoordgedachten leiden.
Daarna wordt de menstruatie weer normaal. Verder kunt u last krijgen van wegblijvende menstruatie, puistjes, vette huid, hoofdpijn, zwaarder worden, meer afscheiding uit de vagina en pijnlijke of gevoelige borsten. Meestal gaat dit binnen 3 maanden over.
De meest voorkomende bijwerkingen (>10% van de gebruiksters) bij gebruik van Implanon NXT zijn gewichtstoename, hoofdpijn, acne, gevoelige of pijnlijke borsten, onregelmatige bloedingen.
Elke dag geeft het staafje een hele kleine hoeveelheid van het progestageen etonogestrel af aan je lichaam. Het hormoon werkt vervolgens als een soort stoorzender voor de klier in je hersenen. Het signaal dat deze klier elke maand naar je eierstokken zendt komt dan ook niet aan.
Wanneer loop je risico op zwangerschap? Het hormoonstaafje voorkomt een zwangerschap. Het is een staafje in je bovenarm, ongeveer zo groot als een lucifer. Het staafje is even betrouwbaar als de pil.
Als je het hormonaal implantaat tussen dag 1 en dag 5 van je menstruatie laat inbrengen, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als je het implantaat later laat inbrengen, gebruik dan de eerste 7 dagen ook een condoom als je seks hebt. Pas na 7 dagen ben je beschermd.
Om het staafje te verwijderen wordt er een kleine insnede gemaakt en de Implanon wordt dan met een klemmetje verwijderd.
Als u Implanon NXT gebruikt, kan uw menstruatiepatroon veranderen; bij sommige vrouwen blijft de menstruatie helemaal weg, bij anderen worden de bloedingen onregelmatig, treden vaker of minder vaak op of worden langduriger en in enkele gevallen worden de bloedingen hevig.
Voor kwetsbare groepen zoals verstandelijk beperkte vrouwen kunnen deze opties een goede oplossing zijn. Het zetten is namelijk minder ingrijpend dan bij een spiraal. Ook bij andere vrouwen bevalt het gemak van deze keus. "De Implanon geeft goed gereguleerd progesteron af.
De nadelen van het hormoonstaafje: Je bent niet beschermd tegen soa's; het hormoonstaafje moet worden ingebracht door een huisarts; je kunt zelf niet bepalen wanneer je ongesteld wordt.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Geef je lichaam eerst kans om 3-6 maanden te laten wennen. Het hormoon komt in de bloedbaan en wordt via de huid opgenomen, ook hormonale klachten kunnen passen bij de implanon (zoals gevoelige borsten, stemmingswisselingen ed).
€ 112,66 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Menstruatie neemt vrijwel altijd af in hoeveelheid, duur, frequentie en pijnlijkheid. Mag gebruikt worden tijdens borstvoeding. Wanneer de Implanon verwijderd wordt, ben je na 1-2 weken weer vruchtbaar.
Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia. Daarom is soms een soa-test nodig.
De inbrengplaats van het implantaat: Breng het implantaat net onder de huid in, aan de binnenzijde van de niet-dominante bovenarm. De inbrengplaats is net onder de huid over de triceps, op ongeveer 8-10 cm vanaf de epicondylus medialis en 3-5 cm onder de plooi (sulcus) tussen de biceps en de triceps (zie afbeelding).
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend.
Het gebruik van antibiotica heeft geen invloed op de werking van het hormoonstaafje.
Het implantaat zelf is gemaakt van ethyleenvinylacetaatcopolymeer, een plastic dat niet in het lichaam kan oplossen. Het bevat ook een kleine hoeveelheid bariumsulfaat, zodat het zichtbaar is op een röntgenfoto. Implanon NXT wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Het implantaat wordt net onder de huid ingebracht.
Het is voor 3 jaar betrouwbaar. Als het staafje tijdens de menstruatie of vlak na de menstruatie wordt ingebracht, bent u direct beschermd tegen zwangerschap. Wanneer dit niet zo is, moet u de eerste 7 dagen na het inbrengen van het staafje een anticonceptiemiddel, zoals een condoom gebruiken.
Bij middelen met alleen het hormoon progesteron kan de bloeding helemaal weg blijven, zo lang je het middel gebruikt. Met de pil, de ring en de pleister kun je menstruatie(s) overslaan. De hormonen in anticonceptie kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen dan in je natuurlijke cyclus.
Een Implanon is een anticonceptiestaafje met het progestageen hormoon Etonogestrel. Het progestageenhormoon in het implantatiestaafje of implanon voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt. Ook maakt het slijm in de vagina en de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen.