Je maag voelt dan leeg, je hoofd kan licht aanvoelen of pijn doen. Je wordt moe, geïrriteerd en kan echt alles eten. Wanneer je vol genoeg zit, kun je met gemak weer stoppen met eten. Eet je toch vaak de hele dag door en heb je het gevoel dat je teveel eet?
Beide woorden betekenen 'wens om te eten'. Maar bij honger geeft het lichaam signalen dat het voedsel nodig heeft, bijvoorbeeld door het samentrekken van de maag. En bij trek gaat het om een lustgevoel veroorzaakt door bijvoorbeeld het water dat je in de mond loopt.
Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen. Hoe snel je na je laatste maaltijd weer honger krijgt en hoelang het duurt tot je verzadigd bent tijdens een maaltijd, hangt af van verschillende factoren.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Je krijgt te weinig eiwit binnen.
Van eiwitten raak je simpelweg lekker vol. Wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, heb je sneller trek. Eet in vervolg wat extra vlees(vervangers), eieren of zuivel, hier zitten veel eiwitten in. Wedden dat de trek veel langer op zich laat wachten?
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Maaghonger: je maag is leeg en deze rammelt of knort. Ooghonger: je ziet eten (bijvoorbeeld op tv of een reclamebord) of je ziet anderen eten. Neushonger: je ruikt eten. Mondhonger: je hebt zin in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets of je hebt een behoefte om te bijten, te kauwen of te zuigen.
Hoofdhonger is een honger die plotseling opkomt. Je hebt dan een dringende (soms zelfs dwangmatige) behoefte om iets zoets, zouts of vets te eten. Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Heb je de hele dag zin om te eten? Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed.
Wel werd gevonden dat de maaglediging sneller verloopt door het type maaltijd. Vast voedsel zoals pannenkoeken, brood met omelet, ham of tonijn bleef langer in de maag dan minder vast voedsel als pudding en pap, gevolgd door vloeibare producten als melk.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Naar vrijwillig langdurig vasten - zeg: langer dan een week - is minder onderzoek gedaan. "Wat we ervan weten, komt vooral van mensen die bijvoorbeeld in hongerstaking zijn gegaan. Bekend is dat je dan ook spierweefsel gaat verliezen. Je lijf gaat in een soort hongerstand en je schildklier gaat ook anders werken.
Een piek in cortisol maakt namelijk dat er energie vrijkomt in het lichaam. En deze piek vind 's ochtends plaats. Tijdens stress worden processen die op dat moment minder belangrijk zijn, zoals de spijsvertering, geremd. De cortisolpiek in de ochtend kan er dus voor zorgen dat je geen trek hebt.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Het OMAD dieet staat voor One Meal a Day (één maaltijd per dag), ook wel bekend als een extreme vorm van intermittent fasting. Met het OMAD dieet eet je slechts één uur per dag een maaltijd en doe je de overige 23 uur van de dag aan vasten.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.