Het kan inderdaad. Deeg kneden, laten rijzen, doorslaan en vormen. Gevormde deeg in bakblik leggen. Deeg met bakblik en al in een plastic diepvrieszak direct in de vriezer zetten.
Deeg over (ongebakken, gerezen of blindgebakken)? Verpak het ongebakken of gerezen deeg in vershoudfolie en bewaar het simpelweg extra maanden in de vriezer. Voor gerezen deeg geldt dat het bij een temperatuur warmer dan 7 °C weer opnieuw gaat rijzen.
U kan brooddeeg invriezen, laten ontdooien en bakken, maar helaas dood de diepvriezer een groot deel van de gistcellen die dan weer de gluten gaan verzwakken met een lagere en langere rijs tot gevolg. Aangezoet brooddeeg blijkt het beste tegen de diepvriezer bestand.
Je kunt ieder deeg in de koelkast bewaren, zowel direct na het kneden als direct na het vormen. Niet eerst laten rijzen, want dan heb je kans op overrijs. Deeg rijst namelijk ook nog in de koelkast.
Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Verstandig is dan om met vershoudfolie het deeg te verpakken en vervolgens de datum op te schrijven wanneer je hem in de vriezer hebt gedaan.
Deeg kan je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar na een dag of drie is het beste er echt wel af. Dat komt niet perse door bederf door bacteriën, maar allerlei andere enzymatische processen die je meel steeds verder afbreken.
Voor het ontdooien van je deeg, moet je ongeveer rekening houden met 2 tot 3 uur. Dit is een indicatie, en sterk afhankelijk van hoe warm jouw kamertemperatuur op dat moment is. Je hoeft niet meer te doen dan op de dag van gebruik de diepvrieszakjes of je bakblik met bolletjes tijdig uit de vriezer te halen.
Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.Bewaar brood niet in de koelkast.Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast.
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Het optioneel toegevoegde vet (boter) maakt dat het brood minder snel oudbakken wordt. Suiker en vet (boter) zijn dus optioneel ingrediënten, ook zonder deze ingrediënten lukt het zelf bakken van brood.
Rusten en rijzen
De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.
Wil je het toch invriezen? Doe dat dan in de vorm waarin je het later wilt bakken, bijvoorbeeld als een brood.Verpak het gevormde deeg goed, bijvoorbeeld in een diepvrieszak, en vries het snel in. Je kunt het dan tot wel zes maanden bewaren.
Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ja, dat kan zeker.Zowel in de koelkast als de vriezer. Belangrijk is dat je het deeg luchtdicht verpakt in folie. In de koelkast kan je deeg zo makkelijk een paar dagen bewaren, in de vriezer tot wel 3 maanden.
Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
Suikers kunnen verschillende functies hebben in een brooddeeg. De belangrijkste functie is het voeden van de gist. Een broodverbetermiddel bevat om deze reden bijvoorbeeld vaak dextrose, een vorm van glucose. De gist gebruikt de suikers en zorgt ervoor dat het brood sneller rijst en het broodvolume toeneemt.
Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg.Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.
Antwoord: Dat kan. Maak het deeg maximaal een dag van te voren en bewaar het in de koelkast. Kneed het deeg voordat de kinderen het gaan verwerken nog een keer goed door.
Dek het deeg losjes af met folie (het rijst immers nog) en zet in de koelkast. Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur.
3 Te lang rijzen
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
Afhankelijk van de bloem die je gebruikt voor het maken van jouw pizzadeeg, kan je deeg variërend van één nacht of één dag tot wel 2 dagen (48 uur) of 3 dagen (72 uur) bewaren in de koelkast. Hoe sterker jouw bloem (hoe hoger de W-waarde), hoe langer je deeg kan bewaren in de koeling.
Tip 4: Laat je koekjesdeeg rusten in de koelkast
Anderzijds zorgt dit terugkoelen ervoor dat de gluten in het deeg kunnen ontspannen, waardoor je een knapperiger koekje krijgt. Hoe langer je koelt, hoe beter het resultaat is. Maar zorg er in ieder geval voor dat je minstens een half uur koelt.
Waarom wordt geadviseerd een natte theedoek op de kom te leggen waarin brooddeeg rijst? Gist in brooddeeg heeft onder andere vocht nodig om te kunnen groeien. Als je geen vochtige theedoek over de kom legt, wordt de bovenkant van het deeg droger en harder.Het deeg rijst dan minder goed.