Waarom de Nederlandse vlag op de kop? In ons land doen veel boeren dit (het zogenaamde boerenprotest), waardoor je voornamelijk in de regio veel Nederlandse vlaggen ondersteboven ziet hangen. Deze protesten komen voort uit onvrede over thema's als stikstof, overmatig veeteelt en onvoldoende steun vanuit de regering.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de 'natuurlijke' opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
Wie precies de vlag heeft bedacht is niet officieel bekend. Onder de heerschappij van Napoleon Bonaparte werden de Nederlanden tijdelijk ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werd de Nederlandse vlag iets veranderd, waarbij de kleur oranje werd vervangen door rood om te voldoen aan de Franse eisen.
In noodsituaties kan het ondersteboven hangen van de Nederlandse vlag aangeven dat er dringend hulp nodig is. Bijvoorbeeld, als iemand zich in een noodsituatie bevindt op een boot, kan het ondersteboven hangen van de Nederlandse vlag aangeven dat er hulp nodig is van andere schepen of hulpdiensten.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie.
Rood Wit Blauw
Voor de watersport wordt het kobaltblauw in de Nederlandse vlag echter vervangen door marineblauw.
Een wimpel geeft een vlaggenmast net even wat extra's. Zo valt een Nederlandse vlag met een oranje wimpel wat meer op. Met een vlag en wimpel kun je zowel vlaggen uit nationaal oogpunt als provinciaal oogpunt. Zo kun je de Nederlandse vlag combineren met de wimpel van de provincie waarin je woont.
Waarom oranje en niet het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag? De kleur oranje hoort al eeuwenlang bij Nederland.Dat komt door ons koningshuis.De achternaam van koning Willem-Alexander is namelijk Van Oranje-Nassau.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Nederlandse en Russische vlag
Een ander land dat exact dezelfde kleuren toepast in hun nationale vlag is Rusland. Ook zij gebruiken drie verticale banen met de kleuren blauw, wit en rood. Alleen hanteren zij weer een andere volgorde: wit boven, blauw in het midden en rood onder.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Oranje Boven
De Nederlandse driekleur is ontstaan omstreeks 1630, tijdens de tachtigjarige oorlog met Spanje. Vóór 1630 hadden de Nederlandse rebellen, de watergeuzen, een vlag met horizontale oranje-wit-blauwe banen.
De kleur oranje staat symbool voor Nederland. Dat hebben we te danken aan Willem van Oranje, die in de 16e eeuw de wapens opnam tegen Spanje. De kleur oranje heeft een speciale plaats in Nederland, dat zien we bijvoorbeeld als het Nederlands elftal zijn tenue weer uit de kast haalt.
Landenvlag uithangen
Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand.