Brood kan men perfect zonder vetstof maken. Vet zorgt voor de soepelheid van het deeg en de vershoudbaarheid. Brood zonder vet zal dus iets droger zijn. Als alternatief voor boter kan men Vitelma sla olie gebruiken.
Boter kan brood een rijkere smaak geven. Aan het bakproces draagt boter weinig bij. Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume.
Tip: Welke vetstof moet je kiezen? Vetstof als margarine of boter zorgt voor een soepel brood dat langer vers blijft. Olie en vloeibare margarine bevatten dan weer meer gezonde vetten.
Het maakt het deeg dus rekbaarder en minder elastisch. Omdat vet de gluten 'smeert' en rekbaarder maakt kan wat vet dus leiden tot iets meer volume. Vetten houden een brood langer mals en zacht. Vetten helpen bij het kleuren van het brood.
Voor een lekker brood is boter of margarine je beste vriend. Doordat het vaste vetstoffen zijn, leveren ze een soepel deeg op, dat je gemakkelijk kunt verwerken. En het blijft langer vers!
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren.
Zo zorgt boter natuurlijk voor een heerlijke geur, kleur en smaak, maar het maakt je deeg of beslag daarnaast ook kneedbaar en vormbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat de structuurbouwers in je recept (gluten, eiwitten, suiker) worden beschermd en niet uit kunnen drogen.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Soorten vocht
Wanneer je een deeg voor een brood gaat maken zal je meestal water gebruiken. Maar je kan ook melk gebruiken, dat maakt het brood luxer, smaakvoller en blijft iets langer vers. Het is wat minder gebruikelijk maar je kan ook appelsap, bier, karnemelk of kwark gebruiken.
Je vraag is hoeveel boter. Voor gewoon brood circa 5%. Hogere percentages zie je bij stollen. Boter maakt de kruim zacht en het brood iets beter houdbaar/eetbaar.
Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
Hoeveelheid: 100 ml olie voor 100 g boter
Boter laat zich door veel plantaardige olies vervangen. Olijfolie is ideaal voor het bakken in de pan en om pasta op smaak te brengen.
Bakken, braden, dressings maken, als smaakmaker op brood of in de soep: met olijfolie kan ontzettend veel. Deze olie is goed voor de gezondheid, omdat er veel onverzadigd vet in zit. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf. Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf.
Bedenk dat het gebruik van olie ook moet worden opgeteld bij de totale hydratatie van je deeg. Het vetgehalte toegepast in de meeste broden is 3 – 5%. Gebruik je meer vetstof dan heb je meestal ook meer gist nodig aangezien de vetstof het rijsproces kan vertragen.
In de deegbereiding zorgt vet voor de samenhang en stugheid (consistentie) van het deeg. Tijdens het bakproces heeft het smeltgedrag van vetten bijvoorbeeld invloed op de vloeieigenschappen van koekjes. Daarnaast spelen vetten in het eindproduct een zeer belangrijke rol in de smaak en het mondgevoel.
Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed.
4 Water of melk
Brood bak je meestal met water, maar dat kun je ook (deels) vervangen door melk: dan krijg je een melkbrood. Ook voor briochebrood wordt melk of melkpoeder gebruikt. Dat laatste heeft het voordeel dat het bij warm weer niet zuur wordt.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed.
Boter is niet extra, dus niet niet nodig.
Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig. Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier. Het lijkt misschien iets heel kleins, geen boter op je brood of één bepaald product vermijden.
De eiwitbestanddelen en water in boter zorgen er nl voor dat boter beperkt houdbaar is en na een tijdje ranzig gaat smaken. Dit vet is ook goed bestand tegen hoge verhitting. Dus bak hierin je vlees, vis of wat dan ook.
Beste keuze
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.