De volledige maand oktober is geschikt om look te planten. Verder kan er buiten niets meer gezaaid of geplant worden tenzij winterrogge als groenbemester. In de kas kan je in oktober nog volgende bladgewassen zaaien: paksoi, rucola, snijbiet, winterspinazie, tuinkers, veldsla en winterpostelein.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
September. Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid. De rabarber kan worden geplant.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Spinazie kan in de tuin worden gezaaid vanaf maart - soms al vanaf half februari - tot juni, in het geval van zomerspinazie. Spinazie kan worden gezaaid in rijen met een onderlinge afstand van 30 cm. U kunt ook zaaien van eind augustus tot september, maar doe dat dan op een zonnige plek.
Veldsla kan vanaf augustus tot oktober gezaaid worden. Zaai de zaden in rijen en houd tussen de verschillende rijen ongeveer 15 cm aan.In de rij zelf laat je ongeveer 5 cm afstand tussen de zaden.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
1. Tuinkers: 1 week. Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes. Cresso Tuinkers heeft erg weinig aarde nodig, hij kan zelfs groeien op een keukenpapiertje!
Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten. Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
De herfst komt weer bijna om de hoek en u kunt gewoon doorkweken in uw tuinkas. U kunt deze maand de volgende gewassen kweken: Kropsla (vroege soort), Koolrabi, Radijs, Chrysanten, Veldsla, Spinazie (goede beschutting voorzien), Druiven, Perziken en Abrikozen.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Zaaien van broccoli
De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei. Zaai de zaden op 1 cm diepte en met een afstand van 50 cm op een plek in de halfschaduw.