Het water drupt hier op een soort lepeltje, dat door middel van een magneetje op zijn plaats wordt gehouden. Als het lepeltje een zekere hoeveelheid water bevat, wordt het te zwaar. Het klapt om, leegt daarbij zichzelf en keert in zijn oorspronkelijke positie terug.
De hoeveelheid regen die valt wordt gemeten in het aantal mm/m2. Met andere woorden, als de regenmeter aangeeft dat er 1 mm regen gevallen is, dan zegt dat eigenlijk dat er 1 liter water gevallen is op een oppervlak van 1 m2. Dit geeft dan een laagje van 1 mm water.
De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt. De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
De opstelling van de regenmeter is belangrijker dan wel eens wordt gedacht. Bij voorkeur stel je de regenmeter op, op 0.3-0.5 meter hoogte. Wanneer een regenmeter boven 2.0 meter wordt opgesteld, wordt de neerslag sterk onderschat en de meting is weinig betrouwbaar.
In de meeste streken van ons land valt er maandelijks gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag. Dit betekent dat indien het water niet zou kunnen wegstromen, in de bodem dringen of verdampen er overal 70 mm water zou staan. Dit komt overeen met 70 liter water per m².
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Met een watermeter betaalt u voor het water dat u verbruikt. In 2023 is dat 1,03 euro per m³. Dat is 16 cent duurder dan in 2022. De vaste kosten stijgen met 26,64 euro naar 109,46 euro per jaar.
Vaak wordt extreme neerslag gedefinieerd door het optreden van een neerslagsom of intensiteit boven een bepaalde drempelwaarde. In Nederland noemen we neerslag boven de 25 millimeter in één uur een hoosbui, en meer dan 50 millimeter in één dag 'een dag met zware neerslag'.
Plaatselijke neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstenséén van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
Voorbeeld: Als in jouw buurt 30% kans op regen is, is er een 30% kans dat er op de dag (in 24 uur) 0,3 liter regen per vierkante meter valt. Dus is er 70% kans dat er geen regen valt. Kortom:de kans op regen is klein. Daarentegen betekent een 80% kans op regen dat er een grote kans dat je nat wordt.
Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 mm op een dag. Valt er minimaal 25 mm in één uur dan spreken we van een wolkbreuk, valt er meer dan 50 mm op één dag dan noemen we dat een dag met zware regen.
Een bui met meer dan 25 millimeter neerslag in één uur noemen we in Nederland een hoosbui. Bij meer dan 50 millimeter neerslag in één dag spreken we van 'een dag met zware neerslag'. Meer dan 50 millimeter neerslag in een uur en 100 millimeter in een dag zijn voor het Nederlandse klimaat neerslagextremen.
Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter.
Eén millimeter neerslag komt overeen met 1 liter water per vierkante meter.
Dit getal geeft de kans als percentage (%)aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.
De neerslagkans wordt gedefinieerd als de kans dat er in de loop van de dag op die plaats minimaal 0,3 mm neerslag valt, dat is O,3 liter per m².
Meer dan 92 procent van de tijd is het droog in Nederland, maar in de overige 8 procent kun je behoorlijk nat worden. In een heel jaar valt er gemiddeld 853 millimeter regen. Dat is ruim 2 millimeter per dag.
Meestal wordt aangenomen dat 1 mm neerslag inderdaad overeenkomt met een sneeuwdikte van 1 cm. Eén en ander hangt wel af van de soort sneeuw. Er bestaan namelijk ongelooflijk veel sneeuwvarianten.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
We zeggen bijvoorbeeld: “Er viel 30 mm regen vandaag”. Dat betekent een laag van 30 mm water, op het oppervlak waar de regen viel, in een dag. In sommige landen wordt gesproken over het volume regen op een vierkante meter: 'Er viel 10 liter regen per vierkante meter vandaag.
Regen valt inderdaad bijna altijd schuin, simpelweg omdat er bijna altijd wind is. Regen die valt onder een hoek van minder dan 10 graden komt nagenoeg nooit voor. Regendruppels zijn namelijk zo licht, dat de minste horizontale kracht (wind) ze van hun verticale baan (onder invloed van zwaartekracht) kan afbrengen.
Een wolkbreuk ontstaat wanneer er voldoende warmte en vocht beschikbaar is in de atmosfeer. Daarnaast moet het op grotere hoogte flink kouder zijn dan aan het aardoppervlak. Doordat de temperatuur op grote hoogte flink verschilt met de temperatuur aan het aardoppervlak is er sprake van een onstabiele atmosfeer."
Drinkwatertarieven Vitens voor 2023 hoger door stijgende kosten en duurzame investeringen. Vitens heeft de prijs voor drinkwater voor 2023 vastgesteld. Vanaf 1 januari 2023 kost 1.000 liter (1m3) drinkwater € 0,85.
In 2021 was het gemiddeld watergebruik van onze klanten 141 liter per persoon per dag. Een huishouden van 1 persoon gebruikt gemiddeld 192 liter per persoon per dag. Een huishouden van 2 personen gebruikt gemiddeld 135 liter per persoon per dag.