Normen in de bouw zorgen voor uniformiteit, veiligheid en duidelijkheid. De bouw omvat vele facetten. Denk hierbij aan de kennis en kunde van de ontwerpers tot aan het vakmanschap van bijvoorbeeld de tegelzetter en de technici in de installatiebranche. Voor deze hele sector is veiligheid een belangrijk item.
Alle opdrachtgevers in de bouw krijgen bij (ver)bouwen te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Besluit omgevingsrecht. De gemeente controleert of opdrachtgevers zich aan deze wetten en regels houden.
Op de bouwplaats is het dragen van een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en schone werkkleding verplicht. Als de werkomstandigheden hierom vragen is het verplicht om aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen die horen bij de situatie.
Bouwbesluit in het kort
Dit besluit bevat voorschriften over (ver)bouw van bouwwerken, over de staat en het gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen, over sloop en over veiligheid tijdens bouwen en slopen. Kortom in het Bouwbesluit staan de relevante eisen voor de bouwsector.
Bedrijfsleven, overheid en consumenten kunnen onder begeleiding van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) afspraken maken over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten of processen. Deze afspraken worden normen genoemd. Het proces om deze normen te maken heet normalisatie.
Voorbeelden van normen: 1. Als de lift opengaat, wacht je even totdat iedereen eruit gestapt is alvorens zelf binnen te gaan. Mogelijke waarde(n): geduld, respect, beleefdheid…
Het is belangrijk dat een bouwwerk geen gevaar oplevert voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving voorschriften vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Is het volgen van NEN normen verplicht? Nee in principe is dit geen verplichting, maar het garandeert wel dat je voldoet aan de eisen welke de wet aan je stelt. Dit maakt je werk of het ontwikkelen van een product een stuk makkelijker, kijk naar de NEN normen en volg deze.
Het niveau voor bestaande bouw is het laagst gedefinieerde kwaliteitsniveau. Dit is het minimale niveau waar een gebouw voor een bepaalde functie te allen tijde aan moet (blijven) voldoen. Een gebouw dat niet aan dit niveau voldoet, moet worden verbeterd of moet voor die functie worden gesloten.
Bouwbesluit en Bouwverordening
Het is verboden te bouwen indien een gebouw niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en aan de eisen van de gemeentelijke Bouwverordening. Ook het bouwen in afwijking van de bouw-vergunning is niet toegestaan (dit was voor 1 april ook al zo).
Persoonlijke beschermingsmiddelen worden ingezet als alle andere maatregelen om de werknemer tegen bepaalde risico's te beschermen niet werken of niet voldoende bescherming bieden. Persoonlijke beschermingsmiddelen dienen kosteloos aan werknemers ter beschikking te worden gesteld.
Alle facetten van het bouwen of verbouwen van een huis vallen onder het bouwrecht. Het is belangrijk dat je alle regels goed in de gaten houdt. Schrijf je vragen op en verzamel alle informatie die je nodig hebt om goede keuzes te maken. Zorg ook dat je jouw rechten goed waarborgt binnen een bouwproces.
In principe niet, een norm is geen wet. Een norm (NBN, EN , ISO ...) is een afspraak over een product, dienst of proces en weerspiegelt goed vakmanschap in heel wat domeinen, waaronder de bouwsector. Een norm wordt vrijwillig toegepast door alle belanghebbenden: producenten, leveranciers, klanten, dienstverleners ….
Normen worden bepaald door organisaties en instanties. In onderlinge samenspraak in NEN-commissies worden normen ontwikkeld en door NEN vastgelegd en uitgegeven.
Norm: Als je je aan iemand voorstelt, geef je die persoon een hand. Norm: Als je in de trein zit, draai je gaan harde muziek. Norm: Als je de kans hebt iemand te helpen, dan doe je dat. Norm: Als je hard werkt, verdien je geld en kun je lekker op vakantie.
NEN staat voor NEderlandse Norm, EN voor Europese Norm, ISO verwijst naar de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. NEN beheert en publiceert voor Nederland geldende normen op zeer uiteenlopende gebieden.
Op 1 januari 2003 werd het Bouwbesluit 2003 van kracht, een vernieuwde versie van het Bouwbesluit uit 1992.
Het Bouwbesluit 2012 bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alle bouwwerken moeten aan die voorschriften voldoen. Het besluit bevat ook Europese voorschriften en toezeggingen aan de Tweede Kamer.
Dit stelsel regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2023 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Op 1 januari 2023 is artikel 1.36, lid 2 van het Bouwbesluit 2012 al in werking getreden.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Normen zijn richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat. Het zijn ongeschreven gedragsregels die we als normaal, vanzelfsprekend betitelen. Als je met iemand hebt afgesproken, is het normaal dat je op tijd komt. Of als de kassière je teveel geld teruggeeft, dan is het normaal dat je dat zegt.